СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

 

ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"

------------------------------------------------------ www.eufunds.bg ------------------------------------------------------
Проект BG05M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски структурни и инвестиционни фондове.

 

СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"

Във връзка с проучване нуждите и желанията на учениците за работа в дейности по проекта "Твоят час", в СУ "Васил Левски" бе проведена анкета с учениците от І до ХІІ клас. Обобщените резултати ни ориентираха и дадоха основание за формиране на 31 групи по интереси и 9 групи за преодоляване на обучителни затруднения в областите български език и литература и математика.

Анкетната карта  

ДЕЙНОСТИ ПО ИНТЕРЕСИ

 • Клуб "Приятели на книгата"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 3А клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Кинка Иванова

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================

  На 02.03.2017 година от 14 часа в Актова зала на СУ "Васил Левски" се проведе тържество, посветено на националния празник на Република България, под надслов "Бъди благословена, моя българска земя".

  Учениците от ІІІА клас, включени в дейности по интереси "Приятели на книгата" по проект "Твоят час" с ръководител Кинка Иванова, представиха пред своите съученици от VІ, VІІ и VІІІ ПИГ и родителите си един незабравим урок по родолюбие. Чрез най-хубавите стихове и песни, посветени на родината, те изразиха своето безкрайно възхищение и преклонение пред природните забележителности на това райско кътче, наречено България. С помощта на прекрасна презентация, малките родолюбци пренесоха своите връстници в различни природни части на страната ни и им разказаха чудни истории и легенди. В края на това мило тържество участниците изпълниха незабравимата песен "Моя страна, моя България" и развяха гордо българското знаме.
  Третокласниците успяха да предадат своята любов и посланието "Бъди благословена, земя българска!" на всички присъстващи в залата.

  =========================================================================
  На 21 декември учениците от начален етап на СУ "Васил Левски" се включиха в забавно пътешествие по Коледа с героите Ян Бибиян /в ролята - Антонио Дочев/ и дяволчето Фют /в ролята - Яна Филева/. Пътуваха с машината на времето по света. Участниците от клубовете по проект Твоят час - "Приятели на книгата", "Приятели на музиката", "Моят край, моята родина" и Музикална лаборатория "Традиции и сцена", показаха по незабравим начин характерните особености от бита на различните държави в препълнената Актова зала на училището. С много песни и танци малките артисти пожелаха весели Коледни и Новогодишни празници на своите съученици и учители.

 • Клуб "Приятели на словото"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 7 - 12 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Таня Попова

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================  На 28.11.2016 г. учениците от VIII Б клас, участници в проекта "Твоят час" – "Приятели на словото" (с ръководител Т. Попова), заедно с участници от същия проект – "Традиции и сцена" (с ръководител Ваня Ангелска), със съдействието на Председателя на ОД "Русофили", гр. Севлиево – Наташа Колева, организираха вълнуващо тържество, посветено на 110- годишнината от рождението на Д. С. Лихачов – руски учен, хуманист със световна слава, писател, за когото още приживе са изречени респектиращи слова: "страж на съвестта", "глашатай на мъдростта", "рицар на човечността". Академик Лихачов преоткрива България не толкова за себе си, колкото за самите нас: "Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата".
  На срещата присъства и журналистът Васил Попов, автор на книгата "Мисия без край" - единственият журналист, пропътувал маршрута София-Мурманск от първия до последния километър в кабината на камион КамАЗ, който превозва паметника на равноапостолните братя Кирил и Методий – дар от България за руския град.
  Събитието бе отбелязано в електронната медия www.sevlievo-online.

 • Клуб "Успех"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 7А и 7Б клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Капка Пандурска

 •  

  Клуб "Журналистика"

   

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 и 8 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Даниела Йорданова

   

  ИЗЯВИ:

  =========================================================================

  СРЕЩА С КРАСИМИРА КАЦАРСКА, ОТРАЗЕНА ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ
  СЪВМЕСТНА ИЗЯВА НА КЛУБОВЕТЕ "ЖУРНАЛИСТ" И "МЕДИЕН СВЯТ"

  На 28 март в 17.30 часа камерната зала на читалището едва побра всички желаещи да се срещнат с Красимира Кацарска - известна писателка, поетеса и литературен критик.

  Красимира Кацарска е автор на 66 книги и методически помагала по литература за ученици от 7 до 12 клас. Член е на СБП, както и на висшия съвет към МОН, но творческата среща със севлиевската публика беше посветена на последната й книга "Свечеряване". Книгата е отражение на борбата на писателката с рака и съдържа есета и разкази, отразяващи съдбите на болни и изоставени от семействата си хора заради онкологичното си заболяване. Невероятният дух на гостенката плени присъстващите в залата и те бурно аплодираха нейните стихове, поетични есета и кратки разкази, родени от болката и страданието.
  Вечерта започна с изпълнения на пиано и цигулка (Стефани от 8Б и Елизабет от 6Б на СУ "Васил Левски"), които създадоха настроение както на публиката, така и на гостенката, която сподели, че самата тя е била цигуларка.
  Топлото излъчване и лъчезарната усмивка на писателката бързо стопиха леда на официалното общуване и присъстващите я обсипаха с въпроси. На питането "Как да се справим с децата си, как да стигнем до тях?", тя отговори просто: "Обичайте ги!"
  Писателката дари на читалището както екземпляри от художествените си творби, така и от методическите си разработки, и се раздели със севлиевци с обещание за нови срещи.
  Събитието бе отразено от клубовете "Журналист" и „Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" в новинарската страница на сайта на училището.
  =========================================================================

  СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА, ОТРАЗЕН ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ
  СЪВМЕСТНА ИЗЯВА НА КЛУБОВЕТЕ "ЖУРНАЛИСТ" И "МЕДИЕН СВЯТ"

  На 21 март – Световния ден на поезията – поетесата от Габрово Елена Христова представи последната си книга "Мида в чекмедже" в книжарница "М-Прес".

  Пред публиката, уютно настанена в това кътче на словото, Елена прочете вълнуващи стихове, които докоснаха душата на всеки от присъстващите. За книгата като авангарден издателски проект, който активира три канала на художествена комуникация, говори доц. Владимир Донев: "Тя се състои от книжно тяло, прибрано в кутия-чекмедже заедно с няколко снимки и писма. Книжното тяло e снабдено с QR кодове (Quick Response Code), които отвеждат към електронната публикация на текста в блога на авторката. Създават се три възможни начина за художествена комуникация: книга - вещ - електронна публикация"
  Заглавието е ключов символ за душевността на лирическата героиня, а една от най-хубавите творби в книгата – "Събирачът на миди", е посветена на сина, "господаря на майчиното сърце".
         Събирачът на миди не иска
         да си тръгва. Настига ги здрачът.
         Той с крачета вълните разплисква,
         а душата на майка му плаче.
  "Говори ми с плач" също е стихотворение-обръщение до най-близкия приятел и съмишленик - преждевременно напусналата ни издателка на стихосбирката Яна Максимова, смел експериментатор, издател, мислещ с размах, сякаш изпреварила своето време. А споделянето не може да остави читателя безучастен, защото стиховете са родени от болката, от искреното дълбоко преживяване:
         Изплачи ми нещата, които те давят на плитко
         и онези, които без милост те хвърлят в дълбокото,
         а след тях изплачи как се справяш в неравната битка
         между тебе и болката, с цялата нейна жестокост.
  Изключително приятно настроение създаде изпълнението на пиано на Калоян Тодоров от 8а клас на СУ "Васил Левски", с което започна поетичното събитие. За радост на поетесата и всички присъстващи, в книжарницата имаше много млади хора, които с нескрит интерес слушаха стихове и анализи, макар дошли да подкрепят съученика си Калоян.
  Събитието бе отразено от клубовете "Журналист" и „Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" в новинарската страница на сайта на училището.

  =========================================================================

  НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК - 3 МАРТ 2017 ГОДИНА
  Националният празник на България събра на 3 март стотици севлиевци на севлиевския площад, дошли заедно с децата си, за да отдадат почит на героите, с чиято кръв е напоена земята на днешната свободна България.
  Ученици от СУ "Васил Левски" под ръководството на учителките Капка Пандурска и Евгения Пенчева представиха емоционална и силно въздействаща музикално-поетична композиция. Силни думи казаха младите хора пред замлъкналия площад, думи от съкровищницата на българската литература и фолклор, на фона на горящите жертвеници пред паметника на свободата.


  Събитието бе отразено както от медиите, така и от участниците в двата клуба към СУ "В. Левски", създадени по проект "Твоят час" - "Журналист" и "Медиен свят".
  =========================================================================

  23 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА
  Общинско движение "Русофили" отпразнува за пореден път "Масленица" на 23 февруари 2017г. По време на празника бяха обявени победителите в конкурса за рисунка и кукла Масленица.  Много от наградите бяха спечелени от ученици на СУ "Васил Левски" - първо място за рисунка във възрастова група 1-4 клас  - Даниела Данаилова от 3в клас.
  Първото място за рисунка в по-горната възрастова група 5-8 клас  зае Кристиян Кралев от 6б клас, който спечели и второто място за направа на кукла. Второто място за рисунка грабна Ивелина Иванова от същия клас. От 6б е и Любомира Христова, чиято кукла спечели трето място.
  Учениците получиха своите грамоти от директора на СУ "Васил Левски" – Тома Томев.
  За доброто настроение на присъстващите на празника "Масленица" се грижеха музикална формация Мелневи - дует  акордеон и баян. Участници в клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час", взеха интервю от дуета.
  Виж интервюто
  ТУК!
  Събитието бе отразено както от местните медии, така и от участниците в двата клуба към СУ "В. Левски", създадени по проект "Твоят час" - "Журналист" и "Медиен свят".


  =========================================================================
  20 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА
  Учениците от клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час", посетиха и отразиха поетичната вечер "Любов и поезия"

  На 16 февруари в камерната зала на читалище "Развитие" се проведе поетична вечер под надслов "Любов и поезия" – ежегодна изява на литературния кабинет "Пеньо Пенев" в месеца на любовта и виното.
  След четенето малките журналисти от едноименния клуб, създаден по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" взеха интервю от поетите, като споделиха и свои впечатления от вълнуващата поетична вечер.
  =========================================================================
  19 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА, ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
  Събитията, посветени на патронния празник, бяха отразени от клубовете по интереси "Журналист" и "Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски".
  Виж новинарската секция на сайта на училището ТУК!
  =========================================================================
  ИЗЛОЖБА НА ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКНОТИ ОТ ФОНДА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ  На 9 февруари 2017 г. (четвъртък), от 10:00 ч. в Хаджи-Стояновото училище беше открита изложба на чуждестранни банкноти от фонда на Историческия музей - Севлиево.
  Експозицията обхваща различни исторически периоди и страни като: Русия, Сърбия, Гърция,
  Първите посетители на изложбата бяха учениците от двата клуба "Журналист" и "Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" при СУ "Васил Левски". Те разгледаха изложението и впечатлени от красотата на уникалните банкноти, отразиха събитието на страницата на проекта и писаха в книгата за посетители. От изложбата стана ясно, че книжните пари, наред с монетите, се използват за пръв път в Китай през VII век. В началото китайските търговци издават записи на хартия, които са валидни за малки региони и за определен срок. Правителството на династия Сун употребява такива "записи" в търговията със сол, върху която притежава монопол. Разрешава на няколко магазина да издава банкноти, но през 12 в. им отнема това право, защото самото правителство започва да произвежда книжни пари. От средата на 13 век започва отпечатването на стандартни хартиени банкноти.
  Според автора на изложбата Димитър Димитров преди три години от музея са експонирали български банкноти, а сега решили да покажат част от богата колекция от чуждестранни хартиени парични знаци, с които разполагат, благодарение на даренията, направени от севлиевци. Музеят съхранява над 800 банкноти с различни номинали от различни държави, част от които се повтарят. Преобладават турски лири, тъй като преди Освобождението сме били част от Османската империя. Тогава са се използвали банкноти и на съседни държави, както и руски, защото много от будните севлиевци са продължавали образованието си в чужбина, други са работили там, и при завръщането си са ги донесли от странство.
  Събитието е отразено в новинарската страница на сайта на училището!

  =========================================================================
  АРТ СЕДМИЦА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ  От 24 до 27 октомври галерията се превърна в дом на изкуствата.
  Всяка вечер сградата оживяваше, залята от светлина, а залите се изпълваха с хора.
  Нейният уредник, Васко Василев сподели, че целта на тази инициатива на галерията е да се осмисли и разнообрази животът на младежите в града. Затова и събитията започват в 19 часа – времето, когато младите хора излизат от къщи да търсят забавления. Целта е и да им се даде поле за изява – на тези, които пишат, танцуват, свирят, пеят и рисуват. Това не е инициатива на ръководители, а на децата на града, не на ученици от едно или друго училище, а на творчески личности, които търсят своя сцена и своя публика.
  В понеделник публиката се потопи в прозата на Цветомира Цветанова, видя живота през обектива на Владимир Дянков, наслади се на пластичния танц на формация сдружение „Път към приключението“.
  Във вторник събитията бяха – прозата на Яна Димитрова, изпълнения на деца от Музикално певческата школа при ДК и мандалите, които рисува Дарина Николова – кръг, картинно изображение на енергийно поле, символизиращи хармонията и единството. Те са енергиен щит и процес на центриране на тялото и духа. Рисуването на мандали замества пиенето на енергийни напитки.
  В сряда Ксения и Симона прочувствено прочетоха стихове и проза от Юлиана на фона на фотопрезентацията на Минчо Тодоров-слънчогледови полета и красавици. А танцовата формация отново възпламени настроението на многобройната публика с актьорското присъствие на малките си танцьори.
  Финалът в четвъртък беше музикален. Панчо и Виктор изсвириха инструментал на акустични китари, а после акомпанираха изпълненията на Гала и Симона. Дарина отново рисуваше мандала, и дали от нейната енергия, или от музиката на момчетата и момичетата, публиката си тръгна с усмивки и настроение.
  Клубовете „Журналист“ и „Медиен свят“, създадени по проект „Твоят час“ към СУ “Васил Левски“ присъстваха на всички събития на арт седмицата. Въоръжени с диктофони, телефони и фотоапарати, момчетата и момичетата от клубовете задаваха предварително подготвените си въпроси на някои от участниците. Подробности ще намерите в сайта на училището.

  =========================================================================
  КАК ЗАСНЕМАМЕ СЪБИТИЕ? СЪВМЕСТНО С КЛУБ „МЕДИЕН СВЯТ“
  На 19 януари 2017 година участниците в двата клуба - "Журналист" и "Медиен свят", посетиха студиото на канал ФОКУС. Операторът Павел Петров – родител, и водещата Красимира Маринова посрещнаха любопитните свои "колеги" и ги разведоха из телевизията. Децата бяха водещи в студиото, монтираха в апаратната, снимаха с камера. На тръгване любезните домакини взеха интервю от ръководителя на клуб "Журналист" – Даниела Йорданова за дейността на двата клуба, създадени по проект "Твоят час" и интервюто заедно със записите на децата, които тренираха за водещи, бяха излъчени в новинарската емисия на 19.01 от 19.30ч, а после и от 21ч.
  Участниците в клубовете проявиха интерес към стажантската програма на телевизията, както и към възможностите за доброволна и безвъзмездна работа като асистенти в телевизията.

  =========================================================================
  КАК ПИШЕМ СТАТИЯ? СЪВМЕСТНО С КЛУБ „МЕДИЕН СВЯТ“
  На 8 декември учениците от клубовете "Журналист" и "Медиен свят" посетиха редакцията на общинския в-к "Росица". Там ги посрещнаха журналистите Мая Ганева – родител, и Десислава Димитрова. Те бяха подготвили презентация за своите млади колеги, в която им показаха основните изисквания при писане на материал за отразяване на събитие: Закона за 5-те К: Какво, Кога, Къде, Кой, Как. Дадоха ценни съвети на участниците в клуба от кого да вземат интервю, как да се подготвят предварително, колко въпроса да подготвят и как да ги формулират и др. Професионалистите споделиха с бъдещите журналисти не само своя опит, но ги разпитаха и за тяхната досегашна „работа на терен", като обещаха да публикуват по-интересните им материали при подходящ случай.

  =========================================================================
  130 ГОДИНИ СУ "В. ЛЕВСКИ"
  В седмицата, посветена на 130 години от създаването на училището ни, учениците от клубовете "Журналист" и "Медиен свят" с ръководители Даниела Йорданова и Димитър Димитров се включиха активно в отразяването на събитията.
  Участниците от двата клуба се срещнаха с бивши учители на училището и взеха интервюта от тях. Във връзка с юбилея бяха подготвени и издадени електронен и печатен вариант на училищния вестник, в който бяха поместени взетите интервюта, както и други материали, изготвени от участниците в двата клуба.
  Виж юбилейното издание на училищния вестник ТУК!
  130-годишнината на СУ “Васил Левски“ започна с Отворени врати от 13:00 часа на 24 ноември. Училището посрещна много гости, които по някакъв начин бяха свързани с него – бивши ученици, учители, родители, служители и представители на различни общности, фирми и организации.
  В 17.30 часа под звуците на „Многая лета“ бе открита Стената „История на училището“. Кметът на Общината д-р Иван Иванов и директорът на училището г-н Тома Томев прерязаха лентата в присъствието на много официални лица, дошли да споделят празника на гимназията. Кметът връчи плакет и поздравителен адрес на г-н Томев с особено вълнение, защото това е и неговото училище.
  След откриването на стената гостите се събраха в актовата зала, където г-жа Росица Гетова запозна присъстващите с историята на училището от неговото създаване до днес. Докато тя разказваше, на екрана се сменяха архивни чернобели кадри от училищния живот на десетки поколения. С особено вълнение гостите гледаха запис от 100-годишнината на училището, където много от тях разпознаха себе си, но с 30 години по-млади. Г-жа Капка Пандурска, водеща на тържеството, даде думата на присъстващите да споделят впечатления и мисли, а д-р Якимов разказа вълнуващи спомени от своите ученически години и изрази задоволството си, че е част от празника."Срещата на поколенията" завърши с изискан коктейл във фоайето на училището, където на чаша вино бивши и настоящи учители споделиха спомени, случки и преживявания. Топли поздравления съпътстваха наздравиците, а най-честите думи бяха: "Спомняте ли си, колега…"
  Честванията в СУ "Васил Левски" продължиха и на 25 ноември. След 11 часа в различни зали на училището се проведоха срещи на ученици с изявени личности, учили в Гимназията. Бяха поканени хора от различни поколения и различни сфери на живота, за да могат учениците да получат повече и разнообразни споделени мигове на бивши възпитаници.
  Кулминацията на честванията беше тържественият концерт спектакъл, който се състоя в Дома на културата на 25 ноември от 17.30 часа под мотото "130 години знание и светлина".
  Наред с вълнуващите стихове, посветени на България, училището и учителя, изпълнени от ученици от VI до XII клас, присъстващите се насладиха на певческите умения на клуб "Музика и танци на балканските народи", на звънкия глас на Цветан Гатев от VII Г и на почти професионалните изпълнения на Александър Петров от XII А. Особено вълнение обзе залата, когато в концерта се включиха бивши ученици на гимназията, дошли от стотици километри специално за да подкрепят участниците в празничния спектакъл – изпълненията на китара на Яна Петкова(випуск 2013), и Моника Златева от IX А, както и вокалните изпълнения на Иван Димитров (випуск 2016) и Мишел Димитрова (випуск 2011) взривиха публиката.
  А финалът, на който всички участници изпълниха сцената, накара залата да стане на крака и да пее заедно с тях "Моя страна, моя България!"

  =========================================================================
  ПРЕДСТАВЯНЕ НА СТИХОСБИРКАТА "ПЕПЕРУДЕНИ СЪЛЗИ" НА ПОЕТЕСАТА РОСИЦА СТЕФАНОВА, СЪВМЕСТНО С КЛУБ „МЕДИЕН СВЯТ“
  На 16 ноември 2016 година участниците в двата клуба - "Журналист" и "Медиен свят", посетиха камерна зала в ДК "Мара Белчева", където присъстваха на представянето на стихосбирката "Пеперудени сълзи" на петесата Росица Стефанова.
  В края на срещата учениците се срещнаха и разговаряха лично с поетесата и взеха интервю, което обработиха и публикуваха в сайта на училището.
  Виж интервюто и снимки от срешата ТУК!

  =========================================================================
  "ЧАС НА ПОЕЗИЯТА", ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЕТО В НОВИНАРСКАТА СТРАНИЦА НА УЧИЛИЩНИЯ САЙТ, ДЕЙНОСТ СЪВМЕСТНО С КЛУБ „МЕДИЕН СВЯТ“
  Учениците от 8 – 12 клас влязоха в "Час на поезията", проведен в Актова зала по повод Националната седмица на четенето, и се насладиха на стиховете и прозата на творците от литературен клуб "Пеньо Пенев". Творческата среща бе открита от ученици от 8а клас с рецитал от творби на поетите, а после Димитър Васин, доайенът на литературния кабинет, представи колегите си по перо, които прочетоха някои от творбите си. Срещата бе една възможност тинейджърите да се докоснат до творчеството на Минка Вачева, Венета Йонкова, Росица Стефанова, Даниела Йорданова, Ваня Георгиева, Ваня Маркова и Петко Хинов.

  Присъстващите се насладиха на нежния изказ на Минка Вачева и Венета Йонкова, на пластичния рисунък на Росица Стефанова и Даниела Йорданова, на въздействащите редове на Ваня Георгиева, Ваня Маркова и Петко Хинов. С бурни аплодисменти слушателите приемаха всяка творба, а часът едва стигна да побере вълнуващата среща със словото.
  Събитието беше отразено от клуб "Журналист", създаден по проекта на МОН "Твоят час" към оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Членове му взеха интервюта от гостите за училищния вестник и за FB-страницата на клуба и това беше журналистическото им кръщение. Учениците от клуб "Медиен свят" прегледаха материалите на своите колеги от клуб "Журналист" обработиха снимковия материал, създадоха слайдшоу и публикуваха материалите в сайта на училището.

  =========================================================================
  Отразяване на честванията по случай Деня на народните будители и откриването на статуите на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Съвместно с клуб „Медиен свят“


   

   

   

   

 • Клуб "Медиен свят"

   

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 и 9 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Димитър Димитров

  ОТ 25 ЯНУАРИ 2017 г. РЪКОВОДИТЕЛ на клуба е Владимир Пандурски, поради заболяване на Димитър Димитров

   

  ИЗЯВИ:

  =========================================================================

  СРЕЩА С КРАСИМИРА КАЦАРСКА, ОТРАЗЕНА ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ
  СЪВМЕСТНА ИЗЯВА НА КЛУБОВЕТЕ "ЖУРНАЛИСТ" И "МЕДИЕН СВЯТ"

  На 28 март в 17.30 часа камерната зала на читалището едва побра всички желаещи да се срещнат с Красимира Кацарска - известна писателка, поетеса и литературен критик.

  Красимира Кацарска е автор на 66 книги и методически помагала по литература за ученици от 7 до 12 клас. Член е на СБП, както и на висшия съвет към МОН, но творческата среща със севлиевската публика беше посветена на последната й книга "Свечеряване“. Книгата е отражение на борбата на писателката с рака и съдържа есета и разкази, отразяващи съдбите на болни и изоставени от семействата си хора заради онкологичното си заболяване. Невероятният дух на гостенката плени присъстващите в залата и те бурно аплодираха нейните стихове, поетични есета и кратки разкази, родени от болката и страданието.
  Вечерта започна с изпълнения на пиано и цигулка (Стефани от 8Б и Елизабет от 6Б на СУ "Васил Левски"), които създадоха настроение както на публиката, така и на гостенката, която сподели, че самата тя е била цигуларка.
  Топлото излъчване и лъчезарната усмивка на писателката бързо стопиха леда на официалното общуване и присъстващите я обсипаха с въпроси. На питането "Как да се справим с децата си, как да стигнем до тях?", тя отговори просто: "Обичайте ги!"
  Писателката дари на читалището както екземпляри от художествените си творби, така и от методическите си разработки, и се раздели със севлиевци с обещание за нови срещи.
  Събитието бе отразено от клубовете "Журналист" и „Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" в новинарската страница на сайта на училището.
  =========================================================================

  СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА, ОТРАЗЕН ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ
  СЪВМЕСТНА ИЗЯВА НА КЛУБОВЕТЕ "ЖУРНАЛИСТ" И "МЕДИЕН СВЯТ"

  На 21 март – Световния ден на поезията – поетесата от Габрово Елена Христова представи последната си книга "Мида в чекмедже" в книжарница "М-Прес".

  Пред публиката, уютно настанена в това кътче на словото, Елена прочете вълнуващи стихове, които докоснаха душата на всеки от присъстващите. За книгата като авангарден издателски проект, който активира три канала на художествена комуникация, говори доц. Владимир Донев: "Тя се състои от книжно тяло, прибрано в кутия-чекмедже заедно с няколко снимки и писма. Книжното тяло e снабдено с QR кодове (Quick Response Code), които отвеждат към електронната публикация на текста в блога на авторката. Създават се три възможни начина за художествена комуникация: книга - вещ - електронна публикация"
  Заглавието е ключов символ за душевността на лирическата героиня, а една от най-хубавите творби в книгата – "Събирачът на миди", е посветена на сина, "господаря на майчиното сърце".
         Събирачът на миди не иска
         да си тръгва. Настига ги здрачът.
         Той с крачета вълните разплисква,
         а душата на майка му плаче.
  "Говори ми с плач" също е стихотворение-обръщение до най-близкия приятел и съмишленик - преждевременно напусналата ни издателка на стихосбирката Яна Максимова, смел експериментатор, издател, мислещ с размах, сякаш изпреварила своето време. А споделянето не може да остави читателя безучастен, защото стиховете са родени от болката, от искреното дълбоко преживяване:
         Изплачи ми нещата, които те давят на плитко
         и онези, които без милост те хвърлят в дълбокото,
         а след тях изплачи как се справяш в неравната битка
         между тебе и болката, с цялата нейна жестокост.
  Изключително приятно настроение създаде изпълнението на пиано на Калоян Тодоров от 8а клас на СУ "Васил Левски", с което започна поетичното събитие. За радост на поетесата и всички присъстващи, в книжарницата имаше много млади хора, които с нескрит интерес слушаха стихове и анализи, макар дошли да подкрепят съученика си Калоян.
  Събитието бе отразено от клубовете "Журналист" и „Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" в новинарската страница на сайта на училището.

  =========================================================================

  НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК - 3 МАРТ 2017 ГОДИНА
  Националният празник на България събра на 3 март стотици севлиевци на севлиевския площад, дошли заедно с децата си, за да отдадат почит на героите, с чиято кръв е напоена земята на днешната свободна България.
  Ученици от СУ "Васил Левски" под ръководството на учителките Капка Пандурска и Евгения Пенчева представиха емоционална и силно въздействаща музикално-поетична композиция. Силни думи казаха младите хора пред замлъкналия площад, думи от съкровищницата на българската литература и фолклор, на фона на горящите жертвеници пред паметника на свободата.


  Събитието бе отразено както от медиите, така и от участниците в двата клуба към СУ "В. Левски", създадени по проект "Твоят час" - "Журналист" и "Медиен свят".
  =========================================================================

  23 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА
  Общинско движение "Русофили" отпразнува за пореден път "Масленица" на 23 февруари 2017г. По време на празника бяха обявени победителите в конкурса за рисунка и кукла Масленица.  Много от наградите бяха спечелени от ученици на СУ "Васил Левски" - първо място за рисунка във възрастова група 1-4 клас  - Даниела Данаилова от 3в клас.
  Първото място за рисунка в по-горната възрастова група 5-8 клас  зае Кристиян Кралев от 6б клас, който спечели и второто място за направа на кукла. Второто място за рисунка грабна Ивелина Иванова от същия клас. От 6б е и Любомира Христова, чиято кукла спечели трето място.
  Учениците получиха своите грамоти от директора на СУ "Васил Левски" – Тома Томев.
  За доброто настроение на присъстващите на празника "Масленица" се грижеха музикална формация Мелневи - дует  акордеон и баян. Участници в клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час", взеха интервю от дуета.
  Виж интервюто
  ТУК!
  Събитието бе отразено както от местните медии, така и от участниците в двата клуба към СУ "В. Левски", създадени по проект "Твоят час" - "Журналист" и "Медиен свят".


  =========================================================================
  19 ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА, ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
  Събитията, посветени на патронния празник, бяха отразени от клубовете по интереси "Журналист" и "Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски".
  Виж новинарската секция на сайта на училището ТУК!
  =========================================================================
  ИЗЛОЖБА НА ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКНОТИ ОТ ФОНДА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ  На 9 февруари 2017 г. (четвъртък), от 10:00 ч. в Хаджи-Стояновото училище беше открита изложба на чуждестранни банкноти от фонда на Историческия музей - Севлиево.
  Експозицията обхваща различни исторически периоди и страни като: Русия, Сърбия, Гърция,
  Първите посетители на изложбата бяха учениците от двата клуба "Журналист" и "Медиен свят", създадени по проект "Твоят час" при СУ "Васил Левски". Те разгледаха изложението и впечатлени от красотата на уникалните банкноти, отразиха събитието на страницата на проекта и писаха в книгата за посетители. От изложбата стана ясно, че книжните пари, наред с монетите, се използват за пръв път в Китай през VII век. В началото китайските търговци издават записи на хартия, които са валидни за малки региони и за определен срок. Правителството на династия Сун употребява такива "записи" в търговията със сол, върху която притежава монопол. Разрешава на няколко магазина да издава банкноти, но през 12 в. им отнема това право, защото самото правителство започва да произвежда книжни пари. От средата на 13 век започва отпечатването на стандартни хартиени банкноти.
  Според автора на изложбата Димитър Димитров преди три години от музея са експонирали български банкноти, а сега решили да покажат част от богата колекция от чуждестранни хартиени парични знаци, с които разполагат, благодарение на даренията, направени от севлиевци. Музеят съхранява над 800 банкноти с различни номинали от различни държави, част от които се повтарят. Преобладават турски лири, тъй като преди Освобождението сме били част от Османската империя. Тогава са се използвали банкноти и на съседни държави, както и руски, защото много от будните севлиевци са продължавали образованието си в чужбина, други са работили там, и при завръщането си са ги донесли от странство.
  Събитието е отразено в новинарската страница на сайта на училището!

  =========================================================================
  АРТ СЕДМИЦА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ  От 24 до 27 октомври галерията се превърна в дом на изкуствата.
  Всяка вечер сградата оживяваше, залята от светлина, а залите се изпълваха с хора.
  Нейният уредник, Васко Василев сподели, че целта на тази инициатива на галерията е да се осмисли и разнообрази животът на младежите в града. Затова и събитията започват в 19 часа – времето, когато младите хора излизат от къщи да търсят забавления. Целта е и да им се даде поле за изява – на тези, които пишат, танцуват, свирят, пеят и рисуват. Това не е инициатива на ръководители, а на децата на града, не на ученици от едно или друго училище, а на творчески личности, които търсят своя сцена и своя публика.
  В понеделник публиката се потопи в прозата на Цветомира Цветанова, видя живота през обектива на Владимир Дянков, наслади се на пластичния танц на формация сдружение „Път към приключението“.
  Във вторник събитията бяха – прозата на Яна Димитрова, изпълнения на деца от Музикално певческата школа при ДК и мандалите, които рисува Дарина Николова – кръг, картинно изображение на енергийно поле, символизиращи хармонията и единството. Те са енергиен щит и процес на центриране на тялото и духа. Рисуването на мандали замества пиенето на енергийни напитки.
  В сряда Ксения и Симона прочувствено прочетоха стихове и проза от Юлиана на фона на фотопрезентацията на Минчо Тодоров-слънчогледови полета и красавици. А танцовата формация отново възпламени настроението на многобройната публика с актьорското присъствие на малките си танцьори.
  Финалът в четвъртък беше музикален. Панчо и Виктор изсвириха инструментал на акустични китари, а после акомпанираха изпълненията на Гала и Симона. Дарина отново рисуваше мандала, и дали от нейната енергия, или от музиката на момчетата и момичетата, публиката си тръгна с усмивки и настроение.
  Клубовете „Журналист“ и „Медиен свят“, създадени по проект „Твоят час“ към СУ “Васил Левски“ присъстваха на всички събития на арт седмицата. Въоръжени с диктофони, телефони и фотоапарати, момчетата и момичетата от клубовете задаваха предварително подготвените си въпроси на някои от участниците. Подробности ще намерите в сайта на училището.

  =========================================================================
  КАК ЗАСНЕМАМЕ СЪБИТИЕ? СЪВМЕСТНО С КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“
  На 19 януари 2017 година участниците в двата клуба - "Журналист" и "Медиен свят", посетиха студиото на канал ФОКУС. Операторът Павел Петров – родител, и водещата Красимира Маринова посрещнаха любопитните свои "колеги" и ги разведоха из телевизията. Децата бяха водещи в студиото, монтираха в апаратната, снимаха с камера. На тръгване любезните домакини взеха интервю от ръководителя на клуб "Журналист" – Даниела Йорданова за дейността на двата клуба, създадени по проект "Твоят час" и интервюто заедно със записите на децата, които тренираха за водещи, бяха излъчени в новинарската емисия на 19.01 от 19.30ч, а после и от 21ч.
  Участниците в клубовете проявиха интерес към стажантската програма на телевизията, както и към възможностите за доброволна и безвъзмездна работа като асистенти в телевизията.

  =========================================================================
  КАК ПИШЕМ СТАТИЯ? СЪВМЕСТНО С КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“
  На 8 декември учениците от клубовете "Журналист" и "Медиен свят" посетиха редакцията на общинския в-к "Росица". Там ги посрещнаха журналистите Мая Ганева – родител, и Десислава Димитрова. Те бяха подготвили презентация за своите млади колеги, в която им показаха основните изисквания при писане на материал за отразяване на събитие: Закона за 5-те К: Какво, Кога, Къде, Кой, Как. Дадоха ценни съвети на участниците в клуба от кого да вземат интервю, как да се подготвят предварително, колко въпроса да подготвят и как да ги формулират и др. Професионалистите споделиха с бъдещите журналисти не само своя опит, но ги разпитаха и за тяхната досегашна „работа на терен", като обещаха да публикуват по-интересните им материали при подходящ случай.

  =========================================================================
  130 ГОДИНИ СУ "В. ЛЕВСКИ"
  В седмицата, посветена на 130 години от създаването на училището ни, учениците от клубовете "Журналист" и "Медиен свят" с ръководители Даниела Йорданова и Димитър Димитров се включиха активно в отразяването на събитията.
  Участниците от двата клуба се срещнаха с бивши учители на училището и взеха интервюта от тях. Във връзка с юбилея бяха подготвени и издадени електронен и печатен вариант на училищния вестник, в който бяха поместени взетите интервюта, както и други материали, изготвени от участниците в двата клуба.
  Виж юбилейното издание на училищния вестник ТУК!
  130-годишнината на СУ “Васил Левски“ започна с Отворени врати от 13:00 часа на 24 ноември. Училището посрещна много гости, които по някакъв начин бяха свързани с него – бивши ученици, учители, родители, служители и представители на различни общности, фирми и организации.
  В 17.30 часа под звуците на „Многая лета“ бе открита Стената „История на училището“. Кметът на Общината д-р Иван Иванов и директорът на училището г-н Тома Томев прерязаха лентата в присъствието на много официални лица, дошли да споделят празника на гимназията. Кметът връчи плакет и поздравителен адрес на г-н Томев с особено вълнение, защото това е и неговото училище.
  След откриването на стената гостите се събраха в актовата зала, където г-жа Росица Гетова запозна присъстващите с историята на училището от неговото създаване до днес. Докато тя разказваше, на екрана се сменяха архивни чернобели кадри от училищния живот на десетки поколения. С особено вълнение гостите гледаха запис от 100-годишнината на училището, където много от тях разпознаха себе си, но с 30 години по-млади. Г-жа Капка Пандурска, водеща на тържеството, даде думата на присъстващите да споделят впечатления и мисли, а д-р Якимов разказа вълнуващи спомени от своите ученически години и изрази задоволството си, че е част от празника."Срещата на поколенията" завърши с изискан коктейл във фоайето на училището, където на чаша вино бивши и настоящи учители споделиха спомени, случки и преживявания. Топли поздравления съпътстваха наздравиците, а най-честите думи бяха: "Спомняте ли си, колега…"
  Честванията в СУ "Васил Левски" продължиха и на 25 ноември. След 11 часа в различни зали на училището се проведоха срещи на ученици с изявени личности, учили в Гимназията. Бяха поканени хора от различни поколения и различни сфери на живота, за да могат учениците да получат повече и разнообразни споделени мигове на бивши възпитаници.
  Кулминацията на честванията беше тържественият концерт спектакъл, който се състоя в Дома на културата на 25 ноември от 17.30 часа под мотото "130 години знание и светлина".
  Наред с вълнуващите стихове, посветени на България, училището и учителя, изпълнени от ученици от VI до XII клас, присъстващите се насладиха на певческите умения на клуб "Музика и танци на балканските народи", на звънкия глас на Цветан Гатев от VII Г и на почти професионалните изпълнения на Александър Петров от XII А. Особено вълнение обзе залата, когато в концерта се включиха бивши ученици на гимназията, дошли от стотици километри специално за да подкрепят участниците в празничния спектакъл – изпълненията на китара на Яна Петкова(випуск 2013), и Моника Златева от IX А, както и вокалните изпълнения на Иван Димитров (випуск 2016) и Мишел Димитрова (випуск 2011) взривиха публиката.
  А финалът, на който всички участници изпълниха сцената, накара залата да стане на крака и да пее заедно с тях "Моя страна, моя България!"

  =========================================================================
  ПРЕДСТАВЯНЕ НА СТИХОСБИРКАТА "ПЕПЕРУДЕНИ СЪЛЗИ" НА ПОЕТЕСАТА РОСИЦА СТЕФАНОВА, СЪВМЕСТНО С КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“
  На 16 ноември 2016 година участниците в двата клуба - "Журналист" и "Медиен свят", посетиха камерна зала в ДК "Мара Белчева", където присъстваха на представянето на стихосбирката "Пеперудени сълзи" на петесата Росица Стефанова.
  В края на срещата учениците се срещнаха и разговаряха лично с поетесата и взеха интервю, което обработиха и публикуваха в сайта на училището.
  Виж интервюто и снимки от срешата ТУК!

  =========================================================================
  "ЧАС НА ПОЕЗИЯТА", ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЕТО В НОВИНАРСКАТА СТРАНИЦА НА УЧИЛИЩНИЯ САЙТ, ДЕЙНОСТ СЪВМЕСТНО С КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ“
  Учениците от 8 – 12 клас влязоха в "Час на поезията", проведен в Актова зала по повод Националната седмица на четенето, и се насладиха на стиховете и прозата на творците от литературен клуб "Пеньо Пенев". Творческата среща бе открита от ученици от 8а клас с рецитал от творби на поетите, а после Димитър Васин, доайенът на литературния кабинет, представи колегите си по перо, които прочетоха някои от творбите си. Срещата бе една възможност тинейджърите да се докоснат до творчеството на Минка Вачева, Венета Йонкова, Росица Стефанова, Даниела Йорданова, Ваня Георгиева, Ваня Маркова и Петко Хинов.

  Присъстващите се насладиха на нежния изказ на Минка Вачева и Венета Йонкова, на пластичния рисунък на Росица Стефанова и Даниела Йорданова, на въздействащите редове на Ваня Георгиева, Ваня Маркова и Петко Хинов. С бурни аплодисменти слушателите приемаха всяка творба, а часът едва стигна да побере вълнуващата среща със словото.
  Събитието беше отразено от клуб "Журналист", създаден по проекта на МОН "Твоят час" към оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Членове му взеха интервюта от гостите за училищния вестник и за FB-страницата на клуба и това беше журналистическото им кръщение. Учениците от клуб "Медиен свят" прегледаха материалите на своите колеги от клуб "Журналист" обработиха снимковия материал, създадоха слайдшоу и публикуваха материалите в сайта на училището.

  =========================================================================
  Отразяване на честванията по случай Деня на народните будители и откриването на статуите на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Съвместно с клуб „Журналист“


   

   

   

   

 • Клуб "Играя и уча английски език"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 3А,Д клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Емилия Калоянова

 • Клуб "Математиката - лесна и интересна"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 1Б клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Анелия Николова

 • Клуб "Мисля логично – смятам вярно"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 2Г клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Румяна Горалова

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  Декември, 2016
  Малките ученици от 2Г клас, включени в проект "Мисля логично - смятам вярно", се включиха в Коледен математически турнир.
  За най-добрите математици бяха предвидени грамоти и награди.

   


  =========================================================================
  Декември, 2016
  Групата на Румяна Горалова - "Мисля логично - смятам вярно", на посещение във фирма "АББ БЪЛГАРИЯ" - ЕООД.
  Посещението е по покана на родител от групата, а целта - да видят второкласниците отблизо приложението на математиката в електрониката.

   

   

   

   

 • Клуб "Подготовка за НВО"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 7В клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Стефка Джантова

 • Клуб "Подготовка за НВО"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 7Г клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Ценка Владимирова

 • Клуб "Моят край, моята родина"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 4Б клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Детелинка Станева

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  На 21 декември учениците от начален етап на СУ "Васил Левски" се включиха в забавно пътешествие по Коледа с героите Ян Бибиян /в ролята - Антонио Дочев/ и дяволчето Фют /в ролята - Яна Филева/. Пътуваха с машината на времето по света. Участниците от клубовете по проект Твоят час - "Приятели на книгата", "Приятели на музиката", "Моят край, моята родина" и Музикална лаборатория "Традиции и сцена", показаха по незабравим начин характерните особености от бита на различните държави в препълнената Актова зала на училището. С много песни и танци малките артисти пожелаха весели Коледни и Новогодишни празници на своите съученици и учители.

   

   

   

   

  =========================================================================
  В седмицата, посветена на 130 години от създаването на училището ни, гости в часовете на група "Моят край, моята родина" с ръководител Детелинка Станева бяха родители на ученици от 4Б клас. Г-н М. Марков /баща на Анна Маркова/ - член на Уч. настоятелство и бивш ученик на едно от най-старите училища на територията на гр. Севлиево - Севлиевската гимназия, сподели интересни случки от своя ученически живот. Г-жа Боруджиева /баба на Боримир Ботев - ученик от класа/, с умиление разказа за най-страхотните си мигове като учител по икономика. Разгръщайки летописния албум, подготвен за 120-тата година от основаването на училището ни, гостите с умиление си спомниха за учителите от близкото минало.   

   

   

   

   

   

 • Клуб "Млад екскурзовод"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 9 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Мирослава Михайлова

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  На 19. 01. 2017 година клуб "Млад екскурзовод" по проект "Твоят час" направи публична изява на тема "Туристически ресурси на България". Водещ беше ръководителят Мирослава Михайлова.
  Учениците Ивета Ботева, Кристиана Шикова, Сияна Павлова от 9а клас, Цветан Цанков от 9б клас, Йоан Кушлев и Цветан Пенков, Есра Далова и Лужайн Аллан от 9в клас представиха презентации по темата.
  Младите екскурзоводи бяха организирали разходка по Черноморското крайбрежие на България, както и в красивите планини на страната ни. Като истински професионалисти гимназистите презентираха най-интересните места и забележителности в България и ресурсите, които предлагат за развитието на туризъм.
  Гости на изявата бяха: г-жа Иванка Тотева - зам. директор, г-жа Галя Христова - зам. директор и г-жа Димитринка Пенева - старши учител по География и икономика.

 • Клуб "Млади предприемачи"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 3В клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Нася Илиева

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  Информация за дейността на клуб "Млади предприемачи" в часовете от проекта "Твоят час" може да видите в сайта на 3 В клас, на страницата "Твоят час" ( Виж ТУК! )


 • Клуб "Предприемачество и обществена среда"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Димитринка Пенева

 • Клуб "Европейски математически свят"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6Б,Г и 9А клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Даниела Димитрова

 • Клуб "Приятели на здравето"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 10В клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Радка Николова

 • Клуб "Знам и мога да се защитя"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 и 7 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Ивета Кръстева

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================

  На 05. 04. 2017 година в Севлиево се проведе Общинския кръг на състезанието Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. В него участваха два отбора ученици от шести и седми клас, обучаващи се в клуба "Знам и мога да се защитя", създаден по проект "Твоят час".

  Участниците трябваше да покажат теоретично и чрез изпълнение на практически задачи предприемане на най-ефективни мерки за спасяване на живота при земетресения, наводнения, гръмотевични бури, пожари и различни видове замърсявания. Учениците демонстрираха основни знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали при кръвотечение, удавяне, хипотермия, изгаряне, шок, отравяне и други травми и рискове за здравето и живота.
  Отборът на учениците от 6 клас се класира на 3-то място, а отборът от учениците от 7 клас ( Соня Цветанова Цонева, Наталия Мариянова Ганчева, Георги Христов Георгиев и Калоян Стефанов Стефанов) зае първо място и се класира за областния кръг на състезанието, който ще се проведе на 10. 05. 2017 година в град Габрово.
  Участието на клуба е отразено в новинарската страница на сайта на училището.
  Виж ТУК!

 • Клуб "Приложно колоездене"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5 и 8 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Христо Метев

 • Клуб "Детско полицейско управление"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 3 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Евгени Иванов

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  Малките участници от третите класове с голям ентусиазъм се включиха в Детско полицеско управление. Ръководени от г-н Евгени Иванов и полицейски инспектор от РПУ гр. Севлиево, малките полицаи се учат в часовете да помагат на своите връстници и на изпадналите в беда. Различават доброто и се стараят да бъдат негови последователи. Малко преди Коледа посетиха църквата "Св. Троица" в нашия град, където свещеник Стефан ги запозна с традициите и обичаите, свързани с честване на Бъдни вечер и Коледа.

 • Клуб "Майсторски ръце"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 1А клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Бистра Банева

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  На 13.12.2016 година госпожа Бистра Банева съвместно със своите ученици от група "Майсторски ръце" /проект "Твоят час"/ и техните родители подготвиха мини изложба на тема "Коледна украса" във фоайето на първия етаж на училището ни. Малките сръчковци показаха умения да изрязват прецизно и да изработват интересни коледни модели за украса.

 • Клуб "Артклуб"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 - 11 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Иван Иванов

 • Клуб "Приятели на музиката"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 1 - 8 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Евгения Пенчева

  ИЗЯВИ:


  =========================================================================
  На 21 декември учениците от начален етап на СУ "Васил Левски" се включиха в забавно пътешествие по Коледа с героите Ян Бибиян /в ролята - Антонио Дочев/ и дяволчето Фют /в ролята - Яна Филева/. Пътуваха с машината на времето по света. Участниците от клубовете по проект Твоят час - "Приятели на книгата", "Приятели на музиката", "Моят край, моята родина" и Музикална лаборатория "Традиции и сцена", показаха по незабравим начин характерните особености от бита на различните държави в препълнената Актова зала на училището. С много песни и танци малките артисти пожелаха весели Коледни и Новогодишни празници на своите съученици и учители.

 • Клуб "Музикална лаборатория - Традиции и сцена"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5 - 8 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Ваня Ангелска

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  22.12.2016 година, публична изява на Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска
  В Етнографски музей "Табаханата" ученици от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" от СУ "Васил Левски", клуб "Съхрани българското" от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и вокална група "Децата на Севлиево" пред представители на Община Севлиево, директора на Градския исторически музей и граждани представиха възстановка на един от най-светлите обичаи от фолклорния обреден календар. Беше пресъздаден обичаят Бъдни вечер с характерните му особености и участници в него. Събитието е мероприятие на Община Севлиево, Градския исторически музей и Музикална лаборатория "Традиции и сцена" при СУ "Васил Левски".
  В събитието участваха коледари, певци, актьори и танцьори. Същото беше отбелязано от вестник Росица, вестник Sevlievo Online и телевизия КИВИ.
  Място: Етнографски музей "Табаханата"
  Час: 15:00

  =========================================================================
  На 21 декември учениците от начален етап на СУ "Васил Левски" се включиха в забавно пътешествие по Коледа с героите Ян Бибиян /в ролята - Антонио Дочев/ и дяволчето Фют /в ролята - Яна Филева/. Пътуваха с машината на времето по света. Участниците от клубовете по проект Твоят час - "Приятели на книгата", "Приятели на музиката", "Моят край, моята родина" и Музикална лаборатория "Традиции и сцена", показаха по незабравим начин характерните особености от бита на различните държави в препълнената Актова зала на училището. С много песни и танци малките артисти пожелаха весели Коледни и Новогодишни празници на своите съученици и учители.
  =========================================================================  На 28.11.2016 г. учениците от VIII Б клас, участници в проекта "Твоят час" – "Приятели на словото" (с ръководител Т. Попова), заедно с участници от същия проект – "Традиции и сцена" (с ръководител Ваня Ангелска), със съдействието на Председателя на ОД "Русофили", гр. Севлиево – Наташа Колева, организираха вълнуващо тържество, посветено на 110- годишнината от рождението на Д. С. Лихачов – руски учен, хуманист със световна слава, писател, за когото още приживе са изречени респектиращи слова: "страж на съвестта", "глашатай на мъдростта", "рицар на човечността". Академик Лихачов преоткрива България не толкова за себе си, колкото за самите нас: "Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата". На срещата присъства и журналистът Васил Попов, автор на книгата "Мисия без край" - единственият журналист, пропътувал маршрута София-Мурманск от първия до последния километър в кабината на камион КамАЗ, който превозва паметника на равноапостолните братя Кирил и Методий – дар от България за руския град. Събитието бе отбелязано в електронната медия www.sevlievo-online.
  =========================================================================
  24.11.2016 година, публична изява на Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска
  Тържествено откриване на Стената на историята на СУ "Васил Левски" пред официалните гости по повод 130 годишнината на училището. Присъстват бивши и настоящи учители, кметът на Община Севлиево и представители на Общинската администрация, граждани.
  Място:
  фоайе 2 етаж на СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
  Час: 17:30
  =========================================================================
  21.11.2016 година, публична изява на Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска
  Благотворителна вечер (подкрепа на дете в нужда), организирана от Сдружение на жените "Надежда 2001" за Деня на християнското семейство. Присъстват членове на сдружение на жените "Надежда 2001", директори и управители на фирми, представители на Община Севлиево.
  Място: Хотел "Севлиево плаза"
  Час: 19:00
 • Клуб "Информационни технологии"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Теодора Конова

 • Клуб "Мултимедия и дизайн"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 8 - 11 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Теодора Конова

 • Клуб "Баскетбол"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 и 7 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Павел Калчев

 • Клуб "Футбол в училище"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Венцислав Младенов

   

  ИЗЯВИ:

  =========================================================================
  От 19 до 23 декември 2016 г. в спортна зала “Дан Колов“ се проведе Коледният турнир по футбол в зала за ученици от община Севлиево.
  В надпреварата при учениците от 5-6 клас. участваха отборите на ОУ “Христо Ботев“, ОУ “Стефан Пешев“ и СУ “Васил Левски“ – клуб “Футбол в училище“ с ръководител Венцислав Младенов. Мачът между СУ “Васил Левски“ и ОУ “Стефан Пешев“ до началото на второто полувреме беше равен 1:1, последваха два гола за Гимназията и така нашето училище заслужено грабна първото място в тази възрастова група. За “Голмайстор“ при 5-6 клас бе обявен Рами Ибрахим Аллим от СУ “Васил Левски“. За “Най-добър вратар“ призът беше спечелен от Красимир Узунов ученик от 6Б клас.


   

   

   

   

   

   

 • Клуб "Воден спасител"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 9 - 12 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Боян Ботев

 • Клуб "Да се науча да плувам"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 1 - 4 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Боян Ботев

 • Клуб "Уча се да плувам"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 1 - 4 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Павлина Станчева

 • Клуб "Плувам безопасно и се забавлявам"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5 - 8 клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Павлина Станчева

 

ДЕЙНОСТИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ОБУЧИТЕЛНИ ТРУДНОСТИ

 • Модул "Математика"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 4А клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Симеонка Димитрова

   

 • Модул "Математика - 5"

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5Б,В, Г клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Марияна Маркова

   

 • За да успея по математика - 6

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6Б,В, Г клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Даниела Димитрова

 • Подготовка по математика - 8

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 8В клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Стефка Джантова

 • Владея български език

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 2А клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Емилия Калоянова

   

  ИЗЯВИ:

  =========================================================================
  На 16 декември от 13.30 часа в Актовата зала на училището учениците, включени в група „Владея български език“ – 2А клас, проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ със своите съученици от класа представиха драматизацията „Коледна бъркотия“ по произведения на Недялко Йорданов и Валери Петров. Присъстваха техни родители и деца от ПИГ на първи и втори клас. Малките артисти се опитаха въздействащо да предадат вълнението на героите преди Коледа и желанието им да помогнат при предаването на писмата с коледни желания на самия Дядо Коледа. С танц на снежинките участваха и останалите момичета от 2.А клас, с което допълниха празничната атмосфера. Представлението завърши с песничка за приятелството по музика на Хайгашот Агасян, с която децата си пожелаха да бъдат по-добри. Публиката хареса представлението, което доказа с вниманието си през цялото време и финалните аплодисменти. Участниците в проекта изразиха желанието си догодина на сцената да бъдат техните връстници от останалите класове, защото не бива да се пропуска възможността за творческа изява, която проект „Твоят час“ предоставя на училището ни.  =========================================================================
  На 15.12.2016 година Емилия Калоянова участва в организираната от РУО - Габрово инициатива Ателие "Креативност" на тема" Презентиране на модели, базирани на интегритета на знанията и практическата им значимост, в обучението по БЕЛ и математика в начален етап на основна образователна степен.
  Събитието бе организирано в ОУ "Ран Босилек" гр. Габрово. В него взеха участие 7 училища по посочената тема. Госпожа Калоянова презентира своя четиригодишен експеримент във връзка с овладяването на понятия по БЕЛ от 1 до 4 клас и своята дейност в групата "Владея български език" за преодоляване на образователни дефицити във втори клас по проект "Твоят час".
  Виж презентацията!   

   

   

   

   

   

 • Модул „Български език“

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 3Д клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Павлина Драгнева

 • Български език и литература

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 4А,Г клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Симеонка Димитрова

 • Подготовка по БЕЛ

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 5Б клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Марияна Иванова

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================
  Учениците от 5б клас от групата "Подготовка по БЕЛ“ по проект “Твоят час“ упорито работят за овладяване на правописните и граматични норми. Грешките в писмените тестове намаляват и това ги мотивира за още по-активна и ползотворна дейност.

 • Да работим за бъдещето си

  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: 6В клас
  РЪКОВОДИТЕЛ:
  Милена Белоева

   

  ИЗЯВИ:
  =========================================================================

  Учениците от 6в клас от групата “Да работим за бъдещето си“ по проект “Твоят час“ с интерес и дейно участие провеждат своите часове. Учат се да пишат правилно, четат произведения и завишават своите знания с упорит труд и желание.