VII ученически обмен между Inntal Gymnasium Raubling и СУ „Васил Левски“

Междуучилищният обмен дава възможност всяка година ученици от двете училища да си гостуват, да практикуват езици и да опознават културата в съответната страна.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

В продължение на седем дни, от 15.03 до 21.03.2024 г. 13 ученици от IX клас от немското училище имаха възможност да опознаят нашата страна, природа, култура и кухня. Организирана беше богата програма, включваща посещения на най-известните забележителности в околността.

Ден след пристигането на немските ученици те заедно с българските си партньори посетиха града на седемте тепета – Пловдив, където разгледаха Националния етнографски музей, стария град, Античния театър и артквартал „Капана“. В свободния от програма неделен ден семействата на българските ученици се погрижиха за немските си гости.

Официалното посрещане на групата от Германия се състоя в кабинета по немски език на СУ „Васил Левски“. Празничната програма, която българските ученици самостоятелно подготвиха, включваше мултимедийно запознаване с училището и региона ни. В народни носии и с музикални изпълнения нашите ученици изненадаха гостите със самостоятелно изработени мартеници, както и с традиционни български ястия.

След посрещането домакините и гостите направиха кратка обиколка на училището, в която немците научиха за новостите в училище, за методите на преподаване, използвани от учителите, и за българската образователна система. Непосредствено след познавателната обиколка немските ученици бяха приветствани с „добре дошли“ в сградата на Община Севлиево, лично от заместник-кмета по хуманитарните и социалните дейности инж. Красимира Йорданова. Там те получиха важна информация за града, за младежките дейности в него и за възможностите, които предлага. Бяха осигурени и подаръчни комплекти за гостите от Германия. Директорът на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ г-н Васко Василев и уредникът на Музея на образованието г-жа Весела Стефанова разказаха за историята на българското училище и показаха 3D макети на севлиевските забележителности.

В следващите два дни от визитата учениците и учителите от баварската провинция имаха възможност да посетят учебни часове на учителите от севлиевската гимназия. Този път немските гости посещаваха часовете на българските си партньори от IX, X и XI клас, съгласно учебните им програми. Те наблюдаваха часове по български език и литература с преподавател г-жа Марияна Иванова, философия с преподавател г-жа Ирена Петрова, география и икономика при г-жа Димитринка Пенева, в които българските ученици помогнаха на учителите, влизайки в ролята на преводачи. Г-жа Радослава Стоянова – ст. учител по немски език, организира интерактивни изнесени уроци в 9 и 10 клас.

Културната програма в тези два дни включваше посещения на ЕМО „Етъра“ и „Хамбергер България“ ЕООД. Учениците от Раублинг разгледаха отблизо производствения процес. „Хамбергер България“е най-големият производител на аксесоари за сервизни помещения и дървен паркет в Европа за последните години.

Последната вечер за учениците от Германия в актовата зала на училището ни беше организирана забавна хоротека. В нея се включиха членовете на Интеракт клуб – Севлиево и Ученическия съвет, които изпратиха гостите ни с питка, шарена сол и мед.
Немските гости получиха подаръци от училището и спонтанно се включиха във веселието с музика от тяхната държава.

Преди да напусне страната ни немската група разгледа столицата София – Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, Народното събрание и триъгълника на властта с паметника на Св. София, Съдебната палата и храм „Света София“.

Междуучилищният обмен дава възможност всяка година ученици от двете училища да си гостуват, да практикуват езици и да опознават културата в съответната страна.

С благодарност към фирмите: „Хамбергер България“ ЕООД и верига магазини „2+2“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645