„Везната на доброто“ е при 1Г клас. Баланс във взаимоотношенията между родители и учители.

През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Учениците в 1Г клас са възпитавани с любов и внимание, както от учителите си, така и от своите родители. Това за пореден път бе доказано и в урока за доброто, който през изминалата седмица учители, родители и ученици превърнаха в събитие за пример на много педагози.

Взаимоотношенията между Надя Христова – кл. ръководител на 1Г клас и ръководителят за ЦОУД Албена Дамянова, колегите им определят като „блестящи“, „за пример“ и дори са създали оказионализмът „Тандемът Надя-Албена“. Това, разбира се, радва и родителите на първокласниците, които активно работят с представителите на училищната общност и желаят чрез своите професионални компетентности и умения да допринесат за доброто развитие на своите деца. Работата на г-жа Христова и г-жа Дамянова носи трайни ползи както за училищната институция, така и за учениците.

Родителите като Мюжгян Кадир използват компетентностен подход, за да представят пред учениците важни за тях теми. „Везната на доброто“ бе темата на събитието за личностно развитие на родителите и учениците от 1Г клас, като основен акцент в него беше книгата на Петя Петрова „Везната на доброто“. Авторката отправи специално видеопослание към учениците, родителите и учителите на 1Г клас и им пожела винаги да намират доброто в дните, защото то винаги присъства в тях.

Всички присъстващи на срещата опитаха да открият отговори на поставените от г-жа Кадир въпроси: „как да търсим и откриваме доброто, защо имаме склонност да откриваме първо негативното“, „как да владеем емоциите си“. Г-жа Кадир прочете историята на Лори, която открива, че доброто е във всеки наш ден и очаква просто да го поставим на везните. С помощта на своята баба и старата везна, тя разбира, че доброто е дори по-сладко от любимото ѝ сладко от ягоди. Към книжката бе представена и презентация, която да информира всички, как работи нашия мозък и кои негови части за коя емоция отговарят.

Родители, учители и ученици се включиха в дискусията и представиха своите гледни точки за това, как да откриваме доброто, как да овладяваме негативните емоции и да се фокусираме върху истински важното за деня.

За целите на урока учениците от 1Г клас и техните родители бяха работили вкъщи, допълнително и по свое желание, за да изработят „Буркан на доброто“, в който децата да поставят всичко добро в дните им занапред. Любов и старание личеше и в работата по украсата на стъклените съдове. Някои бяха светещи, изрисувани с пъстри детски мотиви и дори без надпис можеше да се познае, че в тях ще бъде съхранявано нещо хубаво – нещо добро.

В специално изработената мултимедийна презентация към урока за учениците и техните родители, бяха представени частите на мозъка, които отговарят за нашите емоции и поведение, като всяка отделна част имаше съответен герой животинче, така че информацията да бъде достъпна и за по-малките слушатели. Амигдалата на мозъка, коята се старае да даде своевременно предупреждение бе представена като кенгуруто Мигда, което засече ли нещо съмнително, задейства реакцията „бягай или се бий“. Префронталният кортекс, който ни помага да се концентрираме и да взимаме разумни решения беше олицетворен чрез мъдрия бухал Корти, а хипокампусът, който ни помага да запомняме, бе представен като слонче. Изводът, който децата направиха, е, че когато Мигда е неспокойна, то тя пречи и на Корти, и на Хипо.

След основната част на срещата Мюжгян Кадир сподели с родителите работни материали и занимания за деца, които насърчават благодарността, умението за дефиниране на добро и поощряват положителните емоции. Всеки ученик получи дневник на благодарността, в който да отбелязва в три графи: благодарен съм, че аз съм.., че имам…, че мога. „Когато развием умението да търсим и намираме поводи за благодарност в деня си, ние ще се чувстваме по-добре емоционално, а оттам и физически“ – сподели родител на първокласничка. Мигда (Амигдалата в мозъка ни) ще бъде по-спокойна, а Хипо (Хипокампусът) и Корти (Префронталният кортекс) ще могат да ни помагат да вземаме добри, логични и разумни решения.

В края на събитието родителите, водени от искрените си чувства и благодарност за активната работа на г-жа Надя Христова и г-жа Албена Дамянова в полза на учениците, поднесоха красиви подаръци и изразиха своята благодарност. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645