Четири гимназистки, участнички в Junior Pre-Course за биомедицина

Ученичките имаха възможността да обменят знания с ръководителите на работилниците и да работят в реална среда. 
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

В периода 20–22 октомври 2023 година в София за шеста поредна година се проведе Международен биомедицински конгрес, част от който е Junior Pre-Course. Конгресът е форум, който обединява медицина, дентална медицина и фармация. В него се включиха около 200 ученици от 11-и и 12-и клас от цялата страна, които имат интерес към тези науки.

В събитието взеха участие четирима ученички (Даяна Димитрова от XII В клас, Айджан Нуриева, Мелек Мехмедова и Теодора Тодорова от XIIБ клас) от СУ „Васил Левски“, изучаващи биология и здравно образование като профилиращ предмет с преподавател Ана Жекова.

През първите два дни дейностите се провеждаха на територията на София Тех Парк, във форума „Джон Атанасов“, а в третия учениците имаха възможност да посетят Медицинския университет – София, където се проведе лекцията House M.D: Junior Edition, водена от Неда Даниелова.

В петък както ученици, така и студентите посетиха лекции, водени от д-р Явор Асьов на тема „Затлъстяването – пандемията на 21 век“ и лекцията от проф. д-р Димитър Буланов – „Хирургията – на върха на скалпела“, а в събота лекциите бяха водени от Марио Василев – „3D-принтиране“ и д-р Петър Иванов на тема „Мотивация и пристрастяване – какво наистина се случва в мозъка ни?“.

В събота младежите от Севлиево взеха участие и в традиционната за конгреса Джуниър Универсиада, която се проведе в три кръга. Първият кръг беше индивидуален, във втория участниците бяха разпределени по групи, а в третия кръг се включиха

тридесетте най-добре представили се ученици. Класиралите са се на 1-во, 2-ро и 3-то място респективно бяха наградени с пълен 3Д модел на човешки череп (позлатен), 3Д модел на гръбначни прешлени и 3Д модел на молекула ДНК.

На всички участници беше дадена възможност да изберат две работилници, на които да присъстват в събота и в неделя. Темите им бяха; „Шевове и възли”, „Психиатрия“, „Онкология“, „Снеманене на зъбен отпечатък“, „Композитни възстановявания на зъби“, „Реанимация“, „ЕКГ“, „Снемане на анемнеза“, „Ендокринология“, „Спешна помощ“, „Физиология на мускулите“, „Цитология и хистология“, „Остеология“ и др. Там участниците правиха сърдечен масаж, електрокардиограма, отливаха зъбни модели, правиха пломби, правиха шевове на рани и още много интересни дейности.

Учениците имаха възможността да обменят знания с ръководителите на работилниците и да работят в реална среда. Те споделят, че са останали удовлетворени от преживяното и наученото в рамките на трите дни, което ще бъде много ценно за кариерното им ориентиране. 

Айджан Нуриева, 12б клас, клуб „Журналист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645