Учители на обмяна на добри практики по НП „Иновации в действие“ в ОУ „Валери Петров“ – гр. Плевен 

Целта на срещата е обмен на иновативни и добри практики, стимулиращи активното учене и откривателство, широкото използване на възможностите на информационните технологии и роботиката в обучението.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Националната програма „Иновации в действие“ предоставя възможност на учители и ученици от различни училища и населени места в България да споделят добри практики, да обсъждат проблеми и решения, свързани с обучението, да споделят своите успехи и удовлетвореност с цел повишаване на мотивацията, съзнателното и творческо участие на учениците в образователно-възпитателния процес, повишаване на резултатите и превръщане на училището в желана територия.

В периода 23–24.02.2023 г. учителите от СУ „Васил Левски“ – Надя Ганчева (старши учител начален етап), Десислава Ганева (старши учител начален етап), Петя Стефанова (старши учител начален етап), Йонита Косева – (старши учител по биология и здравно образование), Даниела Димитрова (старши учител по математика) и Ана Жекова (главен учител по биология и здравно образование) посетиха училище ОУ „Валери Петров“ в град Плевен, което бе домакин на среща по Национална програма „Иновации в действие“. В срещата участваха и партньорски екипи /учители и ученици/ от СУ „Свети Климент Охридски“ – Троян и НУ „Единство“, гр. Плевен. 

Целта на срещата е обмен на иновативни и добри практики, стимулиращи активното учене и откривателство, широкото използване на възможностите на информационните технологии и роботиката в обучението.

През първия работен ден от срещата екипът на ОУ „Валери Петров“, гр. Плевен посрещна представителите на партньорските училища. За добре дошли гостите бяха приветствани от директора на ОУ „Валери Петров“ г-жа Таня Илиева и бяха поздравени с емоционална програма от ученици на училището домакин. Представиха се и училищата партньори.

аботната среща продължи с представяне и споделяне на успешни педагогически практики, идеи и подходи от работата по Национална програма „Иновации в действие“.

Г-жа Анелия Илиева – старши учител начален етап, представи проекта си „Биоразнообразие на организмите в България“ заедно с учениците от трети клас. Преподавателката работи с адаптиран метод, прилаган в скандинавските страни „Въпрос на деня“ (Grej of the day). Чрез него тя стимулира самостоятелността на учениците в процеса на обучение, откривателството, повишава мотивацията за учене на учениците. Предварително на учениците е поставен въпрос – загадка, който провокира, има елемент на тайнственост, но и дава улики (например „Кое е името на растение, съставено от 2 думи – неутрален цвят и сродна дума на равнина? – отговор: бял равнец). След получения отговор на учениците бе споделено клипче, което бе кратко, целенасочено, съдържащо само снимков материал и интересни факти за растението, чието име те бяха открили. Слушайки, те трябваше да си отбележат три интересни факта, които да споделят. По този начин децата се превърнаха в изследователи и с това добиват увереност и самочувствие на знаещи. 

Опита си сподели и г-жа Емилия Русанова – старши учител по руски език. Тя прилага същия метод, но работата по зададена тема продължава повече от месец. Г-жа Русанова представи проекта „Что за прелесть эти сказки“, който е преминал през три етапа. Всеки клас работи по конкретно поставена задача. Под формата на презентации учениците се запознават с живота и творчеството на поета и приказната страна Лукоморие. Наученото представят на изложба „Рисунки по любимым сказкам А. С. Пушкина“. Приказни герои гостуват на шестокласниците, а те им помагат да намерят своите приказки. За финал на интересния и полезен проект учениците тестват и прилагат своите знания в забавна викторина. Представен бе и още един проект – „Рождество и Новый год в России“, също преминал в три етапа. В подготвителния учениците, разделени на творчески групи, събират информация на руски език по предварително поставени въпроси. Екип „Историки“ се е запознал с възникването на празниците и техните особености. Екип „Культурологи“ е изучил символите на Рождество и Новый год и тяхното значение, намерил е информация за народните обичаи в навечерието на празника. Екип „Литераторы“ се е запознал с легенди и митове за приказните персонажи Дед Мороз и Снегурочка. Екип „Дизайнеры“ научил интересна информация за украсата на домовете, подаръците и празничната трапеза. Във втория етап на разработване на проекта седмокласниците се потопили в магията на празниците чрез мултимедийни презентации. Всеки екип в устно изказване представил интересната информация за Рождество и Нова година в Русия в три направления – историческо, културно, творческо. Иновативното представяне на проекта „Рождество и Новый год в России“ завършва с развлекателен и забавен „Новогодний кроссворд и тест“, на който участниците отговарят на финалните въпроси и оценяват постиженията си в урока.   
Като извод от работата си, г-жа Русанова сподели, че различните дейности мотивират учениците да четат допълнително, развиват езиковите им умения.

Сподели се и практиката „Интересно и забавно програмиране с ФИНЧ”. Това е робот за обучение по компютърни науки, разработен в САЩ. Насочен е към деца от начален етап и предназначен да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Роботчетата могат да се движат, рисуват и да сменят цветовете си. Ученици демонстрираха „способностите“ на своите програмируеми приятели.

През втория ден на срещата работата продължи, като за учениците от гостуващите училища бяха организирани работни ателиета с учители от ОУ „Валери Петров“. В същото време техните преподаватели наблюдаваха занятия в групи за занимания по интереси – изработване на различни тела от клуб „Различната математика“ и  как се прави училищен театър. В края на срещата се обсъдиха потребностите на съвременните деца от общуване, самоизразяване, свобода и творчество и как учителите да предложат подходи и практики, които да ги въвлекат в учебен процес, който да ги мотивира и ангажира. Обучение, центрирано към ученика и формиране на компетентности, насочени към бъдещето, бяха основните цели на представените успешни практики за включване на роботиката в обучението на най-малките ученици.

Съвместната работа на училищата партньори продължава. В края на месец април домакин на срещата по НП „Иновации в действие“ ще е СУ „Васил Левски“ – град Севлиево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645