Ученическо състезание „Пътешествие в биологията“

Учениците от нашето училище се представиха достойно, показаха как могат да се прилагат на практика теоретичните знания и въпреки дебютното си участие отбора зае 5. място в крайното класиране. Учениците получиха сертификати и награди.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Учениците от нашето училище се представиха достойно, показаха как могат да се прилагат на практика теоретичните знания и въпреки дебютното си участие отбора зае 5. място в крайното класиране. Учениците получиха сертификати и награди.

На 25 март в Биологическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски“, град Пловдив се проведе ученическото състезание „Пътешествие в биологията“, което е за ученици от 9-и до 12 клас. Състезанието включва два етапа – теоретичен и практически. Първият се състои от индивидуално решаване на тест от 30 въпроса за два астрономични часа. Вторият етап се състои в отборно изпълнение на общо три практически задачи в екипи от по трима ученици за два астрономични часа. Оценяването на резултатите от задачите в първия етап и класирането на отборите във втория етап се извършва от комисии, съставени от преподаватели в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието – с оценка Отличен 5.50 и Отличен 6.00, придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет.

От СУ „Васил Левски“ в състезанието взеха участие ученици от 10, 11 и 12 клас. В първия етап на състезанието участваха 11 ученици от: 11А клас – Йоана Кръстева, Габриела Пенчева, Мелани Денчева,; 11Б клас – Лилия Апостолова; 11В клас – Даяна Димитрова, Алекс Петрова, Наталия Събева; 12Б клас – Ивайло Асенов, Мелнур Алиева, Борислава Борисова, Герела Иванова. Във втория етап на състезанието участва отбор от 3 ученици: Лилия Апостолова – 11Б клас, Георги Иванов – 10Б клас и Константин Петров – 10Б клас с ръководител Йонита Косева. Трите практически задачи:, които отбора реши и представи пред комисията бяха: влияние на фактори на средата върху активността на биологични и химични катализатори; генетична задача; конструиране на модел, който илюстрира последователните нива на спирализиране и пакетиране на хроматина в еукариотна клетка. Докато учениците чакаха своите резултати се проведе и викторина с интересни въпроси от биологията, с която се задълбочиха познанията на учениците за необятния свят на растенията и животните. По време на състезанието се проведе и кръгла маса за учителите-ръководители на отбори на тема „Проекция на класически и съвременни аспекти на генетиката в профилираната подготовка по биология“ от проф. д.б.н. Евгения Иванова, която е и автор в учебника по Модул 2, раздел: Наследственост и изменчивост на издателство „Педагог“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645