Среща на клуб „Журналист“ с директора на БТА

Срещата беше инициирана от г-жа Минка Минчева – главен редактор на в-к “Росица” – във връзка с честването на 135-годишнината на вестника и възобновяването на страницата му за ученическо творчество.
What they say
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

На 24.11.2022 г в актовата зала на СУ ,,Васил Левски” се състоя срещата на клубовете по журналистика от СУ ,,Васил Левски” с ръководител Даниела Йорданова и от ПГ ,,Марин Попов”с ръководител Красимира Данаилова с генералния директор на БТА г-н Кирил Вълчев. От страна на СУ присъстваха и много ученици от горна степен, които се интересуват от творческо писане.

Срещата беше инициирана от г-жа Минка Минчева – главен редактор на в-к “Росица” – във връзка с честването на 135-годишнината на вестника и възобновяването на страницата му за ученическо творчество. Тази среща трябваше да е 20-тина минути и имаше за цел г-н Вълчев да запознае участниците с дейността на БТА и да помогне на младите хора, които присъстваха на нея, да планират бъдещето си така, че да си бъдат полезни с БТА. Г-н Вълчев призова присъстващите – предимно дванадесетокласници, да му се обадят, щом ги приемат студенти, и им обеща почасова работа, която може да се превърне в постоянен трудов договор при добро заплащане, стига да искат и да могат да работят като кореспонденти, редактори или преводачи.

Призова ги, правейки най-важния избор в живота си, да останат да учат в България. Сподели с тях, че той самият е посетил над 180 страни, за да стигне до извода, че няма по-хубаво място от родното. Напомни им, че децата от много страни биха дали всичко да имат учебници и училища, да могат да посещават учебни часове и да учат; да се хранят три пъти на ден и да имат вода и облекло. Разказа им, че тези културни мероприятия, които те, днешните българчета, могат да посетят безплатно – откриване на изложби, литературни четения, представяне на книги – навън изискват много време и средства; че театралните постановки, концерти и спектакли тук са много по-евтини, отколкото в чужбина.

Обсипан с въпроси, той прекара с журналистите и пишещите ученици повече от час, вероятно защото и те проявиха голям интерес към онова, което им разказа, и се получи приятелски разговор. Като истински професионалист той им постави журналистическа задача – да направят бекграунд на историята на вестник “Росица” – само основна информация, достоверни и проверени факти, без емоции и художествени отклонения, въз основа на които БТА ще пусне материала за годишнината на вестника. С тази задача се зае Пресияна Ганева и я изпълни в срок, като я изпрати на пресклуб Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645