Седем ученици, участници в Junior Pre-Course за биомедицина

В периода 4 – 6 ноември 2022 в София за пета поредна година се проведе Международен биомедицински конгрес, част от който е Junior Pre-Course. Конгресът е форум, който обединява медицина, дентална медицина и фармация. В него се включиха 200 ученици от 11-ти и 12-ти клас от цялата страна, които имат интерес към тези науки.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

В периода 4 – 6 ноември 2022 в София за пета поредна година се проведе Международен биомедицински конгрес, част от който е Junior Pre-Course. Конгресът е форум, който обединява медицина, дентална медицина и фармация. В него се включиха 200 ученици от 11-ти и 12-ти клас от цялата страна, които имат интерес към тези науки.

В събитието взеха участие седем ученици от СУ „Васил Левски“ от иновативната група „Млад изследовател“ (Елица Матева от XIIА клас, Лейман Билялова, Самира Алиаджова, Гергана Георгиева, Мила Михайлова, Борислава Борисова и Ивайло Асенов от XIIБ клас), водени от ръководтеля им и преподавател по биология и здравно образование г-жа Ана Жекова.

През първите два дни дейностите се провеждаха на територията на София Тех Парк, във форума „Джон Атанасов“, а в третия учениците имаха възможност да посетят Медицинския университет – София.

В петък както ученици, така и студенти посетиха лекции, две от които водени на английски език – на д-р Ваньо Везиров и на д-р Слави Тодоров. В този ден учениците имаха и специална джуниър лекция „Тhe mystery case of…“, с лектор д-р Магдалена Гайдарова.

Участниците изгледаха кратък информационен филм за рак на гърдата. Присъстваха на лекциите: „Поглед върху химията на дизайнерски дроги“  на Емилио Матеев и „Принципи на еволюцията на животните“ на проф. Стефка Делимитрева. В събота младежите от Севлиево взеха участие и в традиционната за конгреса Джуниър Универсиада, която се проведе в три кръга. Първият беше индивидуален, във втория участниците бяха разпределени по групи, а в третия кръг се включиха осемнайсетте най-добре представили се ученици. Победителите в състезанието получиха награда – разходка из катедра „Анатомия, хистология и ембринология“ (Anatomy tour).

На всички участници беше дадена възможност да изберат две работилници, на които да присъстват в събота и в неделя. Темите им бяха; „Шевове и възли”, „Психиатрия“, „Онкология“, „Снеманене на зъбен отпечатък“, „Композитни възстановявания на зъби“, „Реанимация“, „ЕКГ“, „Снемане на анемнеза“, „Ендокринология“, „Спешна помо“, „Физиология на мускулите“, „Цитология и хистология“, „Остеология“, „Паразитология“, „Микробиология“ и др. Там участниците правиха сърдечен масаж, електрокардиограма, посетиха дисекционната зала при Медицинския университет – София, отливаха зъбни модели, правиха пломби, вземаха кръв, правиха шевове на рани и още много интересни дейности.

Учениците останаха удовлетворени от преживяното и наученото в рамките на трите дни, което ще е много ценно за кариерното им ориентиране. Те имаха възможността да обменят знания с ръководителите на работилниците и да работят в реална среда. Нашите ученици споделят, че компютърните медицински симулации не биха могли да бъдат толкова вълнуващи, колкото да държиш скалпел в ръце, например.

Борислава Борисова 12Б, клуб „Журналист“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645