Професия художник-керамик – 2г клас

"Определено децата са жадни за изкуство. Много хубаво би било повече родители да ги записват на уроци по изкуства, защото това би обогатило техните знания, способности и въображение. Би ги направило по уверени. Така че нека бъдат добре дошли в школата по керамика!" - сподели с нас Теодора Петева.
What they say
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

В часовете по занимания по интереси учениците от 8-ма група ЦОУД с ръководител Диляна Пенчева имаха възможността да се запознаят отблизо с още една интересна професия от тематичното направление „Моята професия е…“.

В познатата роля на учител-родител този път влезе г-жа Теодора Петева – родител на ученика Борис Цонев от 2г клас и основател на школата по керамика „Кукерче“. Тя сподели с малките слушатели, че още като дете е обичала да рисува, а това било забелязано от нейните родители, които я записали в „училището за художници“ в Троян. Именно там тя се срещнала и за първи път с керамиката, която след завършването на Националната художествена академия, щяла да бъде и нейн верен другар в ежедневната работа с деца. Г-жа Петева разказа по интересен начин и какви предмети е изучавала във висшето училище и как те са допринесли затова да я изградят като още по-добър творец.

Поставената задача за работа в класа бе изработването на чаша – от проектирането ѝ на лист, през изработката на отделни части, до готовия краен продукт. Възможността децата да наблюдават пряко процеса по изработване на различни предмети води до изграждането на компетенции, сред които проектиране, наблюдателност и самочувствие от това, че теоретичните знания вече са затвърдени чрез практиката. Процесите по проектиране, или дизайн мислене, насърчават креативността и умението за точна преценка (влагане на количество материали, поносимост на цветове и форми и т.н.).

В творческа и педагогически ориентирана среда, Теодора Петева стимулира учениците от класа на своя син да започнат работа по създаването на дизайн проект за чаша, която е лично тяхно творение и не може да се види никъде другаде. Тя даде за пример свой прототип, който сведе до две изучени от учениците геометрични форми – триъгълник и правоъгълник. Чрез задаване на въпроси с моделиращ отговор, г-жа Петева включи пряко учениците в процеса на проектиране: зададе въпроси какво липсва на начертаната от нея чаша на бялата дъска, постави въпрос какво ще се случи, ако формите се обърнат и т.н. Така, чрез включване на всички ученици, се създаде и визията, която всички приеха да бъде и формата на гипсовите калъпи за отливане на керамичната чаша на 2г.

Учениците наблюдаваха отблизо как Теодора влива течната глина (шликер) в гипсовите калъпи, за да се получи крайният продукт чаша.

Родителят-учител провокира децата да развихрят своето въображение, като измислят своя чаша за чай. Заедно обсъдиха какви казуси биха изникнали в работата им на дизайнери, как чашата да бъде функционална при употреба, когато отпиваме. Поставен бе акцент дори върху удобството на дръжката. И накрая, дизайнът да е съобразен и с хигиената – за лесното измиване. Осъзнали колко много отговорни процеси стоят зад изработката на една уж обикновена чаша, децата в началото подходиха плахо, но се отпуснаха и направиха страхотни идеи от които: чаша за две отделни течности с форма на конче, чаша с дръжка на змия, чаша с дръжка на багер, на камион, чаша с украса нощ и коте, чаши с различни цветни декорации в геометрични елементи. Но всички се съгласиха, че не е много лесно да си дизайнер.

„Определено децата са жадни за изкуство. Много хубаво би било повече родители да ги записват на уроци по изкуства, защото това би обогатило техните знания, способности и въображение. Би ги направило по уверени. Така че нека бъдат добре дошли в школата по керамика!“ – сподели с нас Теодора Петева.

Теодора Петева е родена в гр. Ловеч. Майка е на две деца, на 8 и 16 год. Средното си образование получава в Национално училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян. След това е приета в Националната художествена академия, специалност „Порцелан и стъкло“. Завършва успешно магистратура същата специалност и получава престижната награда „Cité des аrts“ в Париж.
През годините е участвала с керамични творби в различни пленери, конкурси, симпозиуми и изложби в страната и чужбина. В един международен конкурс за съвременна керамика в Испания, нейна творба е от избраните в печатното издание на конкурса, а друга остава да краси пешеходната алея до кметсвтото на град Кемер, Турция. Уменията и тънкостите, които научава по керамика и силикатни форми освен от учебните заведения, придобива така също и от работата си в различни керамични ателиета.
След като през 2013 г. поради различни обстоятелства спира да се занимава активно с керамика до 2018 г., се ражда идеята за създаване на уроци за деца – школа по керамика „Кукерче“.

Страница на школата по керамика „Кукерче“: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067975861007

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645