Обменът с Германия – обмен на идеи и емоции

Междуучилищният обмен дава възможност на двете общини всяка година ученици от двете училища да посещават другата община, където да практикуват езици и да опознават културата в съответната страна.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Завърши престоят на немската група ученици и ръководители от Inntal Gymnasium Raubling в България, с домакин СУ „Васил Левски“ – Севлиево.

В рамките на ученическия обмен 15 ученици и двама ръководители от немското училище обмениха знания, идеи и емоции с българските ученици от немските паралелки. В продължение на една седмица гостите имаха възможност да опознаят нашата страна, природа, култура и кухня. За учениците бе организирана богата програма, включваща посещения на най-известните забележителности в околността. Ден след пристигането на немските ни гости те посетиха старопрестолната столица – Велико Търново, където разгледаха крепостта „Царевец“, самоводската чаршия и видяха отблизо триизмерните макети на национални забележителности в парка „Мини България“.

В свободния от програма неделен ден семействата на българските партньори се погрижиха за немските си гости. Официалното посрещане на групата от Германия се състоя в актовата зала на СУ „Васил Левски“ по стар български обичай – с хляб, сол и мед. С представяне на участниците от българска страна, на училището и страната ни. Празничната програма показа таланта на учениците ни в различни области на изкуството и спорта. Музикалната част бе подготвена от ученици от 7-и, 8А и 8Б клас. След организираното събитие домакините и гостите направиха кратка обиколка на училището, в която немците научиха за новостите в училище, за методите на преподаване, използвани от учителите, и за българската образователна система. Непосредствено след познавателната обиколка немските ученици бяха приветствани с „добре дошли“ в сградата на Община Севлиево лично от заместник-кмета по хуманитарните и социалните дейности инж. Красимира Йорданова. Там те получиха важна информация за града, за младежките дейности в него и за възможностите, които предлага. Бяха осигурени и подаръчни комплекти за гостите от Германия. Директорът на Историческия музей г-жа Ивета Миленова разказа накратко за богатата и интересна история на града ни. Следобедните часове учениците прекараха на крепостта „Хоталич“.

В петия и шестия ден от своята визита учениците и учителите от баварската провинция имаха възможност да посетят учебни часове на учителите от севлиевската гимназия. Те наблюдаваха часове по немски и английски език в 8А/Б, 11А и 12Б клас при г-жа Радослава Стоянова, г-жа Десислава Зурева и г-жа Снежана Цонкова, където разговаряха за проекти и провериха знанията си с организирани куизове и диалози. При учителите Фатме Ибрямова и Тони Дунева в час по ИТ, създаваха дигитално съдържание в различни формати, използвайки технологични средства. Часовете по математика преминаха по интересен начин, като г-жа Даниела Димитрова с 8А клас изнесоха урок за немските гости, а г-н Феликс Херман и немските ученици – за българските им партньори. Културната програма в тези два дни включваше посещения на ЕМО „Етъра“, Природонаучния музей – Черни Осъм и Троянския манастир.

Емоции за гостите и домакините донесоха волейболните игри в СЗ „Дан Колов“, където те подкрепяха състезателите на СУ „Васил Левски“ – Севлиево. Вечерите учениците имаха възможност да посетят репетиция на ФА „Развитие“ и да участват в курс по народни хора в актовата зала на училището ни.

В последния ден от престоя на учениците от Раублинг те посетиха фирма „Хамбергер България“ ЕООД, където разгледаха отблизо производствения процес. „Хамбергер България“е най-големият производител на аксесоари за сервизни помещения и дървен паркет в Европа за последните години.

Преди да напусне страната ни немската група разгледа столицата София – Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, Народния театър „Иван Вазов“, Народното събрание и триъгълника на властта с паметника на Св. София, Съдебната палата и храм „Света София“.

Междуучилищният обмен дава възможност на двете общини всяка година ученици от двете училища да посещават другата община, където да практикуват езици и да опознават културата в съответната страна.

С благодарност към фирмите-спонсори: „Хамбергер България“ ЕООД, верига магазини „2+2“, „Лазаров“ ЕООД и хотел „Одеса“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645