Машини на времето – от идеята до изпълнението.

Изготвянето на този пръв проект, формира у учениците желания, опит и умения за работа по следващи такива.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Преди време Ви показахме красивите и идейни проекти на първокласниците на г-жа Нася Илиева. С нас сега тя споделя целия замисъл на заданието, както и ползите за децата и училището. Имате възможност да видите и радостта в очите на прекрасните деца от 1В клас!

Темата „Изработване машина на времето“ емоционално стимулира и удовлетворява децата, дава възможност за изява, да научат нещо ново, интересно и полезно. Идеята за проекта възникна в един учебен час по Български език и литература, от ученик, който провокиран от темата на часа, изказа съжалението си, че ако имаме машина на времето, бихме могли да пътешестваме в миналото и бъдещето и да научим повече. Веднага целият клас възторжено се включи в обсъждането на въпроса, как би изглеждала една машина на времето.

В следващ етап учениците нарисуваха модела на своята машина на времето. Представиха своите идеи за това как да изглежда, как ще работи и къде ще ни отвежда. Обсъдихме от какви материали може да бъде изпълнен проекта – рециклируеми продукти (хартия, пластмаса, метал и стъкло, кашони, картонени или метални кутии, капачки, бутилки, дискове, цветна хартия и картон, целофан, изрезки от списания и вестници, снимки и др.

В разработването на проектите се включиха активно родители и близки роднини. Помощта им се оказа много ценна, предвид опита и възможностите на първокласниците, за да се получат наистина интересни и значими продукти. „Отчитам като един от най-ценните резултати в работата по проекта именно съвместната работа на родители с децата си и задоволството, увереността и гордостта, която изпитват те при представянето на своите оригинални изобретения“ – споделя г-жа Н. Илиева.

При презентирането на своите изделия малките изобретатели използваха максимално своето въображение, речеви умения и убедителност. Уверено споделиха какво са научили от съвместната работа със своите помощници, в кой момент точно от работата са участвали най-активно, как действа тяхната машина, през какви етапи на изработването са преминали и доволни ли са от резултата – самооценка на постигнатото. В този етап на представяне машината на времето, учениците развиват умения да изказват своето мнение пред съучениците си, като представят убедителни доводи, че тяхната машина ще ги отведе в нови, чудни светове. И макар, че са само в първи клас, презентаторите бяха много убедителни, компетентно и със самочувствие се изразяваха, защото работиха с ентусиазъм, научиха много и получиха незаменима подкрепа от своите родители и близки.

След като резултатът от усилията бе представен, авторите на проектите получиха подкрепата, възхитените погледи, похвалите и аплодисментите на своите съученици. Децата от класа споделиха своите мнения, зададоха своите въпроси. Често изпробваха как работят задвижващите машината копчета, бутони и лостове.

След представянето пред класа, учениците бяха толкова ентусиазирани, че проектите им, с толкова силен емоционален заряд, бяха подредени в изложба за всички ученици от начален етап в училището. Изложеното имаше голям успех, предизвика интереса на ученици и учители, получи одобрение на още много фантазьори, готови да пътешестват с машина на времето.

За да извлечем максимална полза от проектите, при реализирането на учебния процес, в часовете по български език и литература често използваме различните машини на времето и техните илюстрации, като тема за диктовки или беседи за вълнуващи учениците теми. В часовете по математика обичаме да съставяме текстови задачи, свързани с броя и изображенията върху изделията.

Изготвянето на този пръв проект, формира у учениците желания, опит и умения за работа по следващи такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645