Макраме творецът Камелия Станева с работилница във 2г клас

Учениците имаха възможност по разказите на г-жа Станева да разберат, че приложният занаят идва от Ориента, където още преди много години хората открили, че посредством специални конци и възли биха могли да се произвеждат красиви декорации за дома, като известните персийски килими, а дори и предмети за бита.
What they say
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

В часовете по занимания по интереси учениците от 8-ма група ЦОУД с ръководител Диляна Пенчева имаха възможността да се запознаят отблизо с още една интересна професия от тематичното направление „Моята професия е…“.

Този път на второкласниците с класен ръководител Илонка Рангелова, гостува макраме творецът Камелия Станева, която влезе в ролята на учител-родител. Тя има своя работилница в града, където упражнява своя занаят, а във връзка с предстоящите мартенски празници, тя пренесе своя инвентар в класната стая на 2Г клас. Целта на гостуването бе учениците да се запознаят с красивата работа на макраме творецът, както и да изработят мартенички по групи в работилница.

Учениците имаха възможност по разказите на г-жа Станева да разберат, че приложният занаят идва от Ориента, където още преди много години хората открили, че посредством специални конци и възли биха могли да се произвеждат красиви декорации за дома, като известните персийски килими, а дори и предмети за бита.

Родителят-учител обясни, че всеки творец разполага с инструменти за своята работа. Тези на макраме творецът са достъпни за всекиго с идеи и достатъчно търпение – сподели родителят на Вокил Георгиев от 2Г клас. Всеки, желаещ да създава декоративни предмети, е необходимо да си набави на първо време восъчни конци, с които се работи значително по-лесно. Важен момент в плетенето с възли е наличието на помощни игли или карфици, ножица, основа, върху която те да могат да се забождат, както и достатъчно въображение за създаване на модели. Предимството на всички макраме творци обаче е това, че основният инструмент на работа е умът и фантазията. Всички модели и техники за работа са именно там – сподели родителят-учител.

Учениците имаха възможност да разгледат отблизо някои от най-красивите и фини макраме изделия на г-жа Станева, сред които и специална гривна за оцеляване, в която е вплетен компас, кремък и сигнална свирка. За децата беше впечатляващо, че в случай на нужда, гривната може да се разплете и да се получи въже с голяма дължина.

„Който има сръчни ръце и творческо мислене, би ли могъл да се занимава с макраме?“ – попитаха учениците г-жа Камелия Станева. Тя отгорови, че е възможно, но се изисква и майсторско свидетелство, като това, което тя притежава, а предимство би могъл да даде и предишен опит в ръкоделието. Тя сподели за себе си, че обучението си е завършила в Ловеч, където е придобила квалификация за кожарска работа.

Дойде и време за най-вълнуващия момент за учениците – изработката на мартенски украшения. Със съветите и помощта на Камелия Станева малчуганите изработиха традиционни и не толкова традиционни мартеници, като имаха възможност да упражнят ръкоделие, за което слушаха с интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645