Иновация „НАУКА НА СЦЕНАТА“ в НП „Иновации в действие“

Осъществените срещи между училищата по НП „Иновации в действие“ създават ефективни връзки между училищата, възможност за обсъждане на предизвикателства, начини за реализация, възможни решения и идеи за подобрения.
What they say
Follow us
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

Тази учебна година училището за първи път участва и в Националната програма „Иновации в действие“, в която заедно с още едно иновативно и две неиновативни училища извършиха мобилности за обмен на иновативни практики, като реализираха две взаимни посещения на учители и ученици. През февруари домакин на такава среща беше иновативно ОУ „Валери Петров“ – Плевен, а в периода 25-26.04.2023 г. СУ „В. Левски“  посрещна общо 12 учители и 6 ученици от ОУ „Валери Петров“, НУ „Единство“, Плевен и СУ „Св. Климент Охридски“, Троян.

На тази обменна практика беше представена иновацията на училището ни „Наука на сцената“, която има за цел насочване интереса на учениците към природните науки, както и до по-голямата им научна грамотност. За последната година 189 ученици от 2. до 12. клас бяха включени в 14 групи за занимания по интереси, в които провеждаха занятия по STEM дисциплините, реализраха проекти по различни глобални проблеми, подготвяха се за състезания в областта на природните науки, изработваха продукти, с които участваха в благотворителни кампании, твориха и се забавляваха. 15-те учители, работещи по иновацията, в ролята на ментори прилагаха холистичен подход в обучението по природни науки, провокираха учениците да учат чрез практика, чрез преживяване, да бъдат изследователи, да предлагат решения на поставени казуси, да си сътрудничат и да имат позиция по глобални екологични проблеми и възможностите за участие в националния и международен фестивал „Наука на сцената“.

Сн. Цонкова – ръководител на клуб Dum Doceo Disco, изнесе презентация „Интегриране на обучението по чужд език в училищна STEM иновация“, на която бяха представени инструменти и методи на интегриране на учебно съдържание по англ. език със STEM учебни предмети и компетентности. Споделен бе опит за използването на различни инструменти за създаване на комикси, занимателни игри, за представяне на проекти от проектно и проблемно базирано обучение, за работа в екип, за създаване на видеа, за конкретна тема „дислексия“. Преподавателите участваха в практическо занятие на клуб „Математиката в природата“, ръководен от  П. Стефанова и клуб „Млади природозащитници“, ръководен от Д. Ганева в начален етап, на тема „Отпадъчните материали могат да са полезни“, като преди това бяха представени реализраните дейности по иновацията до момента и споделен личния опит. Демонстрирана бе открита  практика „Шах с живи фигури“ с ученици от начален етап от клубове „С математика към шахмат“ с ръководител Р. Моновска и „Магията на числата“ с ръководител Н. Ганчева. Урок в галерия „Асен и Илия Пейкови“ с интегрирано съдържание по математика и история на клубове „Математиката около нас“, воден от Д. Димитрова и клуб „Географчета“, ръководен от Пл. Пенчев имаше за цел да провокира ученици от гостуващите училища и на домакина да решават практически задачи, свързани с исторически обекти в Севлиево. Гостите имаха възможност да видят и как ежегодно се реализира Седмицата на природните науки в СУ „В. Левски“. През втория ден на обмена клуб „Природа и здраве“, воден от Й. Косева представи работилница „Химичен състав на растенията“. Бяха проведени занятия с прилагане на иновативни методи в часовете по информ. технологии на тема „Денят на Земята“ от иновативни клубове „Дигитален свят“ и „Играем и творим с компютър“, с преподаватели М. Владимирова и С. Димитрова в начален етап и програмиране с Lego education на клуб „Роботът и Аз“, воден от Д. Пенкова в прогимназиален етап. Клуб „Химия за всеки“, ръководен от Ив. Кръстева демонстрира открита практика на тема „Магията на химията“, в която ученици демонстрираха лесни и забавни химични и физични опити.

Осъществените срещи между училищата по НП „Иновации в действие“ създават ефективни връзки между училищата, възможност за обсъждане на предизвикателства, начини за реализация, възможни решения и идеи за подобрения. Участниците показаха желание за обмен на информация по методологията на нововъведенията, стремеж към повишаване ефективността и качеството на образованието, мотивацията на учениците и личностното развитие на всички участници в иновативния процес. Реализираната мобилност чрез споделените практики съдейства за постигане на компетентностния подход в процеса на обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645