В света на науката: наши ученици в БАН

Покана за посещението идва вследствие на сътрудничеството и изградените добри отношения между акад. Иван Юхновски – бивш председател на БАН и Ана Жекова – главен учител в СУ „Васил Левски“ – Севлиево.
What they say
Subscribe Newsletter

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet sites ulla vitae elit libero 

45 наши ученици с изявен интерес към природните науки и технологии посетиха два от най-съвременните института на Българската академия на науките. Покана за посещението идва вследствие на сътрудничеството и изградените добри отношения между акад. Иван Юхновски – бивш председател на БАН и Ана Жекова – главен учител в СУ „Васил Левски“ – Севлиево.

Четири клуба, сформирани вследствие на иновацията на училището „Наука на сцената“ и ориентирани към природата, нейното изучаване и опазване, имаха възможност да наблюдават и участват в провеждането на десетки опитни постановки, както и да разговарят с едни от най-големите учени на национално ниво – тези в институтите по обща и неорганична химия, както и този за електрохимия и енергийни системи към БАН.

Ръководители на групите бяха: Ана Жекова (рък-л на клуб „Млад изследовател“), Йонита Косева (р-л на клуб „Природа и здраве“), Мария Стойнова (р-л на клуб „Ние изучаваме и опознаваме природата“) и Ивета Кръстева (р-л на клуб „Химия за всеки“).

Учениците и ръководителите на групите иновативни занимания по интереси споделят, че във всяка една лаборатория работещите там са ги посрещали с голямо внимание и радост от това, че виждат млади хора с интерес към природните науки. За да бъде обхванат максимално капацитетът на Институтите групата бе разделена на 4 по-малки с ръководител от домакините от БАН.

Първото посещение за учениците бе вълнуващо, тъй като те посетиха стаята, където се водят лекции и презентации по теоретична химия и има налична лаборатория и съоръжения за тестване. Там чрез компютърни системи се предвижда дали дадена реакция е възможна, като се изобразява графично структурата на дадено химично съединение. Хората, занимаващи се с теоретична химия, споделиха, че си партнират с Институтите по ботаника, вирусология и фармация. Тяхната цел е създаването на лекарствени продукти за борба срещу вирусните заболявания. Запомнящи за учениците са били думите на лаборантка, която е споделила с тях, че „за да работиш като учен се изисква много голямо търпение и работата в екип е наложителна“. Учениците бяха запознати с методологията и времето, което е необходимо за разработването на лекарствен продукт.

В другите лаборатории учениците се запознаха с производството на многослойни структури от халкогенидни стъкла от системата As-S-Ge и полиметилметакрилат, производството на натриево-йонни батерии, разработване на катализатори за автомобили чрез 3Д принтиране, представена специално за учениците бе и лекция „Светулки и светодиоди – как луминесценцията промени човешката цивилизация“. Обяснението на явлението е свързано с излъчвателен преход на атомите или молекулите от възбудено в основно състояние.

Учениците са имали възможността да наблюдават как от гореща смес с температура от 1200°С се получават чрез формоване многослойни структури от халкогенидни стъкла, както и как се разработват и сглобяват споменатите по-горе батерии. Изисква се в средата да няма наличие на кислород и затова се работи в условия на вакуум. Вътре, чрез бутилки се подава газ аргон, който да изпълва пространството.

Във втория Институт, този по електрохимия и енергийни процеси (ИЕЕС) учениците се запознаха накратко с историята на научните изследвания в областта на химията в България. Учениците на СУ „Васил Левски“ имаха възможността още да разберат повече за интердисциплинарната връзка математика-химия, по-специално, изчислителна химия. Представени бяха продукти на БАН, като козметичната серия Sea Stars.

Любопитно представен бе апаратът за определяне на химичните елементи от които е съставена дадена проба, която е изпратена за изследване в Института. Апаратът служи за избиване на електрони от пробата. После, като се избият електрони, чрез компютърните системи се установява какъв може да е дадения химичен елемент. Учените споделиха, че провеждането на тази операция не се случва като по филмите – пробата да се сложи и апаратът да покаже точно от какво нещо е съставена дадена проба. Беше обяснено, че в действителност чрез компютърните системи се извеждат няколко възможни варианта (възможни елемента), които биха могли да съставят дадената проба. Лаборантите споделиха с учениците, че познанията и опитът, който е натрупал специалистът, са ключови при определяне на окончателното решение от всички възможни варианти. Нашите ученици имаха възможността да посетят лаборатория, която изследва радиоактивни лъчения, бяха показани и големите акумулатори, които събират ток от поставените слънчеви панели на покрива на Института. Учените споделиха, че цял един етаж от сградата се захранва именно от този. В една от лабораториите ученик имаше възможността да се превърне в изследовател – работи с течен азот и замрази цвят от лайка. Там обучаемите от Севлиево се запознаха с изследванията на БАН за растения, които поглъщат вредни вещества от почвата.

Накрая обиколката завърши с демонстрация и разказ за електромобил на БАН. Учените споделиха, че предстои да разработят и автомобил, който се движи с водородно гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@example.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@example.com
ph: +1.321.989.645